shutterstock 2566890127

Explosie verwoest Iraanse haven Shahid Rajaee: chaos en giftige dampen

Buitenland27 apr , 17:00
In de Iraanse haven Shahid Rajaee, helemaal in het zuiden van het land, brak dit weekend de hel los. Na een gigantische explosie ging een groot deel van de haven in vlammen op. Inmiddels staat de teller op achttien doden en ongeveer achthonderd gewonden, van wie meer dan vijfhonderd mensen met spoed naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Hoe kon het zo misgaan in Shahid Rajaee?

De ravage begon in een opslagplaats voor gevaarlijke en chemische stoffen. Volgens de eerste berichten is er waarschijnlijk iets vreselijk misgegaan bij het omgaan met deze materialen. Een officiële verklaring is er nog niet, maar beelden van roodachtige rook vlak vóór de explosie wijzen op een heftige chemische reactie. Vergelijkingen met de ramp in de haven van Beiroet in 2020 zijn dan ook snel gemaakt.
De kracht van de explosie was enorm: mensen tot vijftig kilometer verderop voelden de schokgolf door hun ramen trillen. Een kantoorgebouw werd compleet weggevaagd, voertuigen veranderden in schroot en het vuur verspreidde zich razendsnel naar andere delen van de haven. Luchtbeelden tonen een chaotisch beeld: op meerdere plekken laaien branden op, terwijl dikke rookpluimen de hemel zwart kleuren.

Gevolgen voor de regio

De Iraanse overheid trok meteen alle registers open: helikopters in de lucht, brandweerwagens uit het hele land naar de haven. Intussen heeft het ministerie van Volksgezondheid de noodtoestand uitgeroepen voor de regio rond Bandar Abbas. Niet voor niets, want er hangen nu giftige dampen in de lucht, waaronder ammoniak, zwaveldioxide en stikstofdioxide — stoffen die je beslist niet wilt inademen.

Raketbrandstof en verdachte ladingen?

De zaak krijgt nog een explosiever tintje: volgens persbureau AP lagen er in de containers stoffen die gebruikt worden om raketten te maken. Bronnen melden dat in maart een lading raketbrandstof aankwam, bedoeld om de voorraden aan te vullen na de gevechten met Israël. Iran zelf houdt de lippen stijf op elkaar, maar deze berichten roepen flink wat vragen op over wat er werkelijk werd opgeslagen in Shahid Rajaee.

Economische naschokken

De haven van Shahid Rajaee is de belangrijkste oliehaven van Iran en een cruciale schakel in de internationale handel. De schade aan de infrastructuur is fors en de economische impact zal onvermijdelijk groot zijn. De vraag is dan ook niet óf Iran gevolgen gaat voelen, maar hoe ernstig die zullen zijn.

Wat nu?

De komende dagen moet blijken hoe de situatie zich verder ontwikkelt en wat de officiële verklaringen zullen zijn. Feit is wel: deze explosie legt pijnlijk bloot dat het opslaan van gevaarlijke stoffen zonder degelijke veiligheidsmaatregelen een recept voor rampen is. Dat recept is in Shahid Rajaee nu op de hardst mogelijke manier in werking getreden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten