Wat is er mis met inkomensongelijkheid?

Geen categorie27 aug 2012, 17:44
Links laat zich door inkomensverschillen verblinden. Is niet veel belangrijker dat iedereen van een fatsoenlijk inkomen kan rondkomen?
Barbara Baarsma, econome aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Sociaal-Economische Raad, sprak zich gisteren in Buitenhof uit tegen een door het CDA voorgestelde vlaktaks. Die leidt volgens haar namelijk tot een "veel grotere inkomensongelijkheid." Nou en?
Volgens Baarsma is dat "economisch onverstandig," maar daarvoor droeg ze geen enkel argument aan. Inkomensongelijkheid an sich zegt helemaal niet zoveel over de staat van een economie. Veel belangrijker is hoeveel mensen er van een laag inkomen moeten rondkomen en hoe laag dat inkomen precies ligt.
Als slechts 1 procent van de bevolking arm is en de rest is ontiegelijk rijk, maar die ene procent heeft nog altijd genoeg inkomen om van rond te komen, is er dan sprake van een verontrustende situatie? Alleen als je de wereld door een socialistische bril bekijkt. Links beschouwt inkomensongelijkheid immers altijd als een probleem, ongeacht hoeveel geld er wordt verdiend. Zelfs als er geen sprake is van werkelijke maar slechts "relatieve" armoede, constanteert links een probleem.
Vandaar de bekende uitspraak van de Britse premier Margaret Thatcher: De socialisten hebben liever dat "de armen armer zijn, mits de rijken minder rijk zijn." VVD-leider Mark Rutte zei zaterdag min of meer hetzelfde op zijn partijcongres. Onder socialist beleid is "uiteindelijk iedereen gelijk, want iedereen is arm." Hierin schuilt de perverse waarheid van het zogenoemde nivelleringsbeleid. Het doel is niet de economische groei aan te jagen, door bijvoorbeeld de belastingen te verlagen of het makkelijker te maken voor bedrijven om personeel aan te nemen, maar geld af te pakken van de rijken en dat in de bodemloze put van uitkeringen en subsidies te storten wat geen enkel langetermijneffect heeft op inkomensgroei onder de armen. Sterker, die worden zo afhankelijk gemaakt van overheidssteun wat leidt tot inkomensstagnatie.
Overigens, dat de inkomensongelijkheid onder een vlaktaks toeneemt, komt slechts doordat de hogere inkomens minder belasting afdragen. De armen worden niet armer. Het CDA wil voor topinkomens nog een speciale "solidariteitsheffing" in het leven roepen waardoor dat effect wordt afgezwakt. Niemand die er op achteruit gaat.
Wat is dus eigenlijk Uw probleem, mevrouw Baarsma? Dat burgers meer van het geld dat zij hebben verdiend, in hun eigen zak mogen steken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten