Blijven de gereformeerden alsnog bij de club van Nigel Farage?
SGP-Europarlementariër Bastiaan Belder was eind vorige week niet aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de Europese Conservatieven en Hervormers, de fractie die wordt aangevoerd door de Britse Conservatieven en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid. Dankzij de aansluiting van de Deense Volkspartij, de Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) en Alternative für Deutschland hebben de hervormers nu meer zetels dan de liberalen en vormen zij de derde grootste groep in het Europarlement.
De ChristenUnie maakte al deel uit van deze fractie en was donderdag ook aanwezig bij de oprichtingsvergadering in de vorm van Peter van Dalen.
De twee kleine christelijke partijen kwamen in de Europese Parlementsverkiezingen met een gezamenlijke lijst. Echter, de Europese Conservatieven en Hervormers weigerden na de vorige verkiezingen van 2009 de SGP op te nemen, vanwege het vrouwenstandpunt van die partij. Belder sloot zich daarop aan bij de fractie Europa van Vrijheid en Democratie die wordt geleid door de Britse euroscepticus Nigel Farage.
Inmiddels laat de SGP echter vrouwen toe en kan het dus rustig plaatsnemen in de grotere fractie van de hervormers. Blijkbaar is er echter meer aan de hand. Het Reformatorisch Dagblad meldt namelijk dat Belder het lidmaatschap nog in beraad houdt, omdat hij vooralsnog niet de portefeuilles krijgt die hij graag zou willen.
Voor de fractie van Farage is Belder een stuk belangrijker. De voorgenoemde Deense Volkspartij en Finse Partij waren in de vorige periode lid van Europa van Vrijheid en Democratie. Ook het Italiaanse Lega Nord is uit de groep gestapt om verder te gaan met Marine Le Pen en Geert Wilders. Farage krijgt daar een andere Italiaanse partij voor terug: de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo voegt zich naar alle waarschijnlijkheid bij hem. Maar Farage komt, net als Le Pen en Wilders, nog altijd partijen tekort.
Om een fractie te kunnen vormen in het Europees Parlement zijn minstens vijfentwintig leden uit zeven verschillende lidstaten nodig. Alleen dan krijgt een groep subsidie en vaste spreektijd.
Le Pen en Wilders zitten vooralsnog op vijf partijen. Als de rare Poolse KNP zich bij hen aansluit, hoeven ze nog maar een partij uit een ander land te vinden. De Litouwse Orde en Gerechtigheid-partij zou een kandidaat zijn, hoewel die vooralsnog zegt bij Farage te blijven.
Als zowel de Litouwers als de SGP uit de fractie van Farage zouden stappen, wordt het voor hem wel erg moeilijk om voldoende leden te vinden. De ene zetel van de SGP zou zowaar het verschil kunnen gaan maken.
Leden van het Europees Parlement moeten uiterlijk op 25 juni bekendmaken bij welke fractie ze zich willen aansluiten.