Het kabinet blijft rechts Nederland maar overvallen met linkse maatregelen. Wanneer geven de liberalen er de brui aan?
Na de verkiezingen vorig jaar leek er geen andere keuze: de PvdA en VVD moesten het samen doen. Veel liberalen stelden zich wellicht gerust met de gedachte dat een half-links kabinet in ieder geval beter was dan een heel links kabinet. Iets meer dan een half jaar later is de andere helft echter nauwelijks zichtbaar. Rutte II maakt vooral links beleid.
De 'hoofdlijnen' van een energieakkoord die vorige week openbaar werden gemaakt, zijn de
zoveelste klap in het gezicht van de rechtse kiezers. Kolencentrales moeten plaatsmaken voor windmolens; in 2050 moet Nederland geheel afhankelijk zijn van 'duurzame' energie. Dat betekent nog eens tientallen miljarden euro's aan subsidie en uiteindelijk een hogere energierekening voor de consument. De zoveelste lastenverzwaring.
Het begon met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De VVD had zich in de campagne hard gemaakt voor behoud van de maatregel. Toch schijnt Rutte deze in de onderhandelingen met de PvdA als eerste te hebben prijsgegeven. Mooie belofte is dat!
De 'hardwerkende Nederland,' de doelgroep van de VVD, werd ook bang gemaakt met plannen om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Een waanzinnig nivelleringsvoorstel dat onder druk van de achterban gelukkig werd ingetrokken, maar op voorwaarde van de PvdA dat er 250 miljoen extra werd uitgetrokken voor werklozen. Het verplicht eigen risico in de zorg wordt nog altijd wel inkomensafhankelijk.
Tot afgrijzen van winkeliers, die zich bij de VVD thuis zouden moeten voelen, werd de BTW verhoogd van 19 naar 21 procent. Daardoor hebben consumenten minder te besteden en lopen bedrijven omzet mis. Ook draagt het bij aan de inflatie die de
hoogste in de eurozone is.
De verhoging van accijns op benzine, drank en alcohol komt daar nog eens bovenop.
Een andere groep VVD-stemmers, iedereen met een inkomen boven de 150.000 euro, wordt nog eens extra gepakt met een crisisheffing die zogenaamd tijdelijk is, maar we weten niet of en wanneer die wordt afgeschaft.
Gezinnen moeten voortaan meer betalen voor de kinderopvang. Dat is op zich niet onredelijk. Waarom zou de overheid dat immers moeten subsidiëren? Maar de timing is wrang. De lasten worden verzwaard, consumenten hebben minder te besteden en dan moeten ze ook hier nog eens meer aan uitgeven.
Een maatregel die allesbehalve eerlijk is, is ouderen die zorg nodig hebben te 'vragen' (zo heet dat dan) hun eigen vermogen aan te spreken. Mensen die hun leven lang hard hebben gewerkt en wat geld opzij hebben gezet voor hun oude dag, worden zo gestraft, terwijl ouderen die geen spaargeld hebben, de zorg 'gratis' van de overheid krijgen. Dat vindt links misschien eerlijk, maar de gemiddelde VVD'er gruwelt ervan.
En dat heten dan bezuinigingen.
Het lijkt er steeds meer op dat zogenaamd bezuinigingsbeleid het enige is dat de VVD uit deze coalitie haalt. Het tekort wordt beperkt en dat is mooi, maar vraag niet hoe. Alle lastenverzwaringen doen de economie de das om. Links spreekt graag over 'kapot bezuinigen,' maar het beleid van Rutte II is er in feite een van kapot belasten. Niemand die op de VVD heeft gestemd, heeft daarom gevraagd.