De falende overheid in de bocht! Nu weer: het ICT-dossier

Geen categorie20 apr 2014, 18:59
De Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden met als vraag 'waarom faalt de ICT bij overheid toch altijd?' De vraag stellen is 'm natuurlijk beantwoorden.
Aangezien de overheid kennelijk nog niet genoeg tijd verklungelt met overbodige projecten, besloot de Tweede Kamer onlangs om een 'tijdelijke commissie ICT' in te stellen en die aanstaande vrijdag een serie hoorzittingen te laten organiseren. Aldus de website van de Tweede Kamer:

De tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid begint op vrijdag 25 april 2014 met een serie hoorzittingen. Een van de vragen die in de eerste hoorzitting gesteld zal worden is: waarom lijken ICT-projecten bij de overheid ernstiger mis te gaan dan in het bedrijfsleven?

De vraag stellen is hem natuurlijk beantwoorden, want het antwoord op de gestelde vraag ligt al besloten in het fundamentele verschil tussen de overheid en het bedrijfsleven. De overheid is immers geen private instelling die failliet gaat als er kardinale fouten worden gemaakt, want de overheid blijft altijd bestaan en heeft de volledige garantstelling van alle belastingbetalers van Nederland.
Het gevolg van die verschillende realiteiten (overheid kan blunderen wat ze wil, bedrijven moeten op hun tellen passen) is dat de werkhouding van de werknemers daarmee verschillend is. Een ambtenaar die weet dat hij kan aanrommelen wat hij wil, maar hij daarmee z'n "bedrijf" toch niet over de kling jaagt zal over het algemeen roekelozer te werk gaan dan een ondernemer die met winstmarges, aandeelhouders en resultatenrekeningen te maken heeft. Dat werkt bij zo'n ondernemer natuurlijk verscherpend: hij zal kritischer zijn wat betreft ICT-projecten, en de zaken niet megalomaner of risicovoller aanpakken dan noodzakelijk.
Die prikkel tot zorgvuldigheid ontbreekt natuurlijk volledig bij de overheid, wat een hoop digitaal geblunder oplevert en een flinke zak met geld kost.
Moet ik dit de Tweede Kamer nu echt voorkauwen. Dit is gewoon eenvoudige logische deductie. Daarom is dit onderzoek nogal overbodig; het antwoord ligt echt ontzettend voor de hand. Daarnaast is die hoorzitting om nog een andere reden verspilling: men had gewoon gratis en voor niets kunnen meeliften op de onderzoeksresultaten van een soortgelijke 'inquiry' van het Britse parlement enkele jaren geleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten