1. Home
  2. Waar blijven de Nederlandse excuses voor de Jodenvervolging?

Waar blijven de Nederlandse excuses voor de Jodenvervolging?

Geen categorie24 jan 2015, 12:00
Nederland heeft nooit sorry gezegd voor de passieve houding tijdens de massale Jodenvervolging.
Het wordt tijd dat de Nederlandse regering excuses aanbiedt voor wat er is gebeurd met de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat hebben we nooit gedaan, en dat is schandalig. VNL-Kamerlid Joram van Klaveren heeft Kamervragen gesteld over deze zaak. Hij wil weten of Rutte alsnog van plan is excuses te maken.

Volgens hem wist de regering in ballingschap in Londen al in 1943 dat er meer dan 100.000 joden waren vermoord. Van Klaveren stelt dat onder andere België, Finland, Noorwegen en Denemarken wel al excuses hebben aangeboden.

Het is dinsdag zeventig jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de Auschwitz-herdenking aanwezig. Er zijn nog enkele honderden overlevenden van het concentratiekamp. Een mooi moment om alsnog sorry te zeggen, lijkt me. Ik vraag me alleen wel af of Rutte de ballen heeft het ook echt te gaan doen. De toenmalige gedoogpartner PVV wilde in 2012 ook al dat er excuses zouden worden aangeboden:

De gedoogpartner van het minderheidskabinet kwam tot dat oordeel na lezing van een recent verschenen boek. Oud-ministers Gerrit Zalm en Els Borst stelden daarin dat Nederland zijn excuses zou moeten aanbieden voor de slappe houding van de regering in ballingschap ten opzichte van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Uit het boek blijkt dat er voor dit onderwerp weinig aandacht was van de regering en koningin Wilhelmina.

Rutte antwoordde toen dat er "geen breed gedragen advies ligt dat noopt tot excuses". Tja. Uit alles blijkt dat de Nederlandse regering kan worden verweten dat er veel te passief werd gereageerd op de Jodenvervolging. Rutte zou dat moeten erkennen en nog voor de Auschwitz-herdenking van aanstaande dinsdag met excuses namens Nederland moeten komen. Daarmee laat je zien dat je de bestrijding van antisemitisme, ook in deze tijden, serieus neemt.
Lees verder op pagina twee voor de Kamervragen van Van Klaveren.
Hieronder de Kamervragen die Van Klaveren heeft gesteld aan premier Rutte:

1. Bent u bekend met het bericht ‘Herdenking Auschwitz draait om
overlevenden’?

2. Hoe oordeelt u over het gegeven dat de Nederlandse regering (tijdens de Tweede Wereldoorlog) in Londen niets deed met meldingen uit het ambtelijk apparaat (o.a. het rapport Dentz uit 1943) dat er toen al meer dan 100.000 joodse Nederlanders waren vermoord?

3. Hoe oordeelt u over het feit dat de massale arrestaties en opsluiting van joodse burgers in kampen, mede door Nederlandse ambtenaren, destijds geen enkele keer een agendapunt is geweest van de ministerraad in Londen?

4. Kunt u aangeven waarom de Nederlandse regering, in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld België, Finland, Noorwegen en Denemarken, nooit excuses heeft gemaakt voor haar passieve rol tijdens de jodenvervolging?

5. Bent u bereid, om 70 jaar na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en gegeven het feit dat de laatste overlevenden nog onder ons zijn, dit nu eindelijk wel te doen?

6. In hoeverre ziet u, zeker nu we te maken hebben met terroristische aanslagen op joodse doelen in Europa, het belang in om het antisemitisme op iedere wijze te veroordelen?

7. Kunt u deze vragen beantwoorden voor uw bezoek met het Koninklijk paar aan de Auschwitz-herdenking op 27 januari 2015?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten