Joh, je verwacht het niet.
Steven Pont is deze maand gastcolumnist voor de Volkskrant. Als psycholoog en therapeut duidt hij daar "thema's en gebeurtenissen uit het nieuws vanuit de psychologie." Hartstikke interessant, natuurlijk.
Maar wat wekt de verbazing? Meneer is geschokt dat de feminisering van de samenleving een negatieve impact heeft op
vaders. Die zijn vergeten wat het is om vader te zijn en zijn een soort tweede moeder geworden,
alleen dan nóg beschermender. Uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl blijkt namelijk dat vaders aan het opschuiven zijn. Zij stimuleren hun kinderen tegenwoordig veel minder om risicovol te spelen dan de moeders. En niet zo’n beetje ook. Van de moeders moedigt nu zo’n 30 procent hun kind aan om risicovol te spelen, tegenover 16 procent van de vaders. Nu is 30 procent als ouder natuurlijk al angstaanjagend weinig en zelfs zorgelijk, maar 16 procent is werkelijk beschamend. Verder gaf maar liefst 58 procent van de vaders in datzelfde onderzoek ook aan dat ze hun kinderen niet toestaan op een manier te spelen zoals ze dat zelf vroeger als kind wel deden. Ook dat is weer meer dan de moeders, die toch ook nog de 41 procent haalden.
En dat is een probleem. Kinderen leren namelijk niet door theoretische bespiegelingen, maar door ervaringen. Ze moeten ondervinden wat het is om uit de boom te vallen, om een stoeptegel tegen het hoofd te krijgen, en om keihard onderuit te gaan met de fiets. Met andere woorden, door dat soort risico's van tevoren uit te sluiten doe je kinderen géén dienst.
In het verleden begrepen vaders dat, maar nu niet meer. Voor de Volkskrant en meneer de psycholoog komt dat blijkbaar als een grote schok. Voor ieder normaal mens niet. De academische cultuur vertelt mannen al decennia dat ze vooral niet mannelijk mogen zijn; dat we onze 'zachte,' 'vrouwelijke' kant moeten ontdekken en van daaruit moeten leven. Mannelijke mannen zijn gevaarlijk.
Het is nogal wiedes dat die academische cultuur uiteindelijk doorgestroomd is naar de popcultuur en dus naar de hele samenleving. Het gevolg is dat vaders zich gedragen als overdreven-moeders. Let wel, niet als moeders, maar als overdreven voorzichtige moeders. Wij vaders hebben moeders ingehaald qua bemoedering.
Ironisch genoeg komt dat juist door kranten als de Volkskrant; dagbladen die 'de mannelijkheid' jaren geleden de oorlog verklaarden en de samenleving massaal wilden feminiseren.