1. Home
  2. VNO-NCW: 'Jesse Klaver levensgevaarlijk, door hem straks 50.000 klimaatwerklozen'

VNO-NCW: 'Jesse Klaver levensgevaarlijk, door hem straks 50.000 klimaatwerklozen'

Geen categorie22 jan 2019, 19:00
De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, u weet wel, de lobbyclub voor het bedrijfsleven, laat even weten waar het klimaatplan van Jesse Klaver (GroenLinks) toe zal leiden: tot wel 50.000 nieuwe 'klimaatwerklozen'! Volgens de voorman van de lobbyclub zou bij het implementeren van de plannen van Klaver de werkloosheid flink om zich heen kunnen slaan en zou het dramatisch uitpakken voor de economie. Iets dat we stiekem al wisten natuurlijk.
Vanochtend op de radio deed de voorzitter Hans de Boer deze opmerkelijke uitspraken over klimaatdrammer Jesse Klaver. En dat is logisch, want als je het bedrijfsleven ineens zwaar gaat belasten dan zoeken ze hun heil wel ergens anders. Want vergeet niet: kapitaal is zéér mobiel en verplaatst zich zo van de ene plek op de andere plek van de wereld. Arbeiders zonder spaargeld en een studieschuld zijn allerminst mobiel. Die komen niet veel verder dan Berlijn en moeten dan hun ouders bellen om hen op te halen.
Dan kun je in het geval van Jesse Klaver zo hoog of laag springen als je wilt, dat het gaat om 'mondiale CO2-reductie', maar als ons kikkerlandje de eerste is die CO2 zwaar gaan belasten en de anderen wachten dan ben je de sigaar. Dan lezen we straks berichten als: 'TATA Steel moet 2.000 arbeidsplaatsen opgeven' en meer van dat soort ongein.
De Boer begrijpt het wél en doet een prima analyse van de globale economie: "Als je de kosten verhoogt voor producten uit de Nederlandse industrie, gaan klanten naar het buitenland." Volgens de voorzitter is de enige manier om CO2 zwaarder te belasten 'samenwerken in Europa'. Dat laatste is natuurlijk waar. Als Nederland in haar eentje CO2-belastingen gaat verhogen dan krijgen andere landen een voordeel tegenover het onze. Dat dit dan werkloosheid gaat opleveren moge duidelijk zijn.
Klaver houdt echter voet bij stuk. Hij wil dat bedrijven meer gaan betalen voor CO2. Maar hoe die belasting op CO2 nu precies moet doorwerken naar een reductie van CO2-uitstoot, zoals het Klimaatverdrag van Parijs (2015) voorschrijft, is niet helder. Er wordt eigenlijk gewoon gegokt dat het prijsmechanisme voldoende zal blijken om de CO2-reductie te behalen. Tja, dan ben je eigenlijk gewoon bezig met het implementeren van hogere belastingen zonder dat het doel, de werkelijke reden voor de invoering, gegarandeerd wordt gehaald.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten