Het heeft er alle schijn van dat een aantal subsidiehazen weer flink aan het verdienen zijn. Dit keer aan verdwenen kunstschatten van het failliete Slotervaarziekenhuis in Amsterdam. Het ziekenhuis werd in 1975 opgeleverd en het was destijds 'normaal' om per wet vast te leggen dat 2% van de bouwsom moest worden geïnvesteerd in 'kunst'. Veel van dat soort kunstwerken zijn overigens nauwelijks kunst te noemen: vaak gaat het om abstracte hersenspinsels van wietrokende subsidiekunstenaars, maar dat terzijde. In ieder geval kan het Stedelijk Museum de stukken nergens vinden. Het Amsterdamse AT5 spreekt eufemistisch over
'Lokaliseer vermiste kunstwerken'. Volgens de curator zijn de stukken wel aanwezig, maar bevinden ze zich in een depot. Als dat waar is dan blijkt de klacht richting de subsidiehazen ongegrond, maar het Slotervaartziekenhuis wordt nu wel een verzameling van verhalen van wat Nederland ooit was en hoe het nooit meer zal zijn. Vooral die BKR-regeling is interessant om nogmaals tegen het licht te houden.
Toen geluk nog gewoon was bestond in Nederland de zogenaamde Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Middels deze regeling heeft de Nederlandse staat miljoenen euro's 'geïnvesteerd' in twijfelachtige kunstwerken. In samenhang met de 2% norm bij bouwprojecten, werden miljoenen euro's over de balk gesmeten. Alsof het geld niet op kon. Nu het hard nodig is, is het weg. Vele overheidsgebouwen worden dan ook versierd met deze 'kunstwerken'.
[caption id="attachment_218390" align="aligncenter" width="400"]
Een typisch voorbeeld van de 'BKR-kunst' die de overheid heeft opgekocht. Prachtig, nietwaar?
Bron: Flickr / Arturo Espinosa[/caption]
Als u voor een object staat in het lokale gemeentehuis en de vraag 'waar slaat dit op!?' rijst, dan is het waarschijnlijk dat u naar een BKR-kunstwerk kijkt. In Amsterdam zou het ziekenhuis in totaal 37 van deze kunststukken in beheer hebben. Bij de laatste inventarisatie in 2009 werden slechts 3 kunststukken aangetroffen. Het eigendom ligt bij de gemeente, het beheer bij het Stedelijk Museum, de expositie bij het MC Slotervaart en de curator, ja dat is ook weer een andere instantie. Reuze handig geregeld allemaal.
Het Slotervaartziekenhuis laat een aantal zaken zien. Ten eerste dat het economisch niet al te best gaat, immers sluiten zelfs ziekenhuizen en kon de politiek met hun 'geweldige zorgsysteem' niet voorkomen dat patiënten ongemakken ervoeren. Om de schijn op te houden werden allerlei drogredenen aangehaald. Ten tweede staat het faillissement symbool dat Nederland de afgelopen 50 jaar een gat in haar hand had. Alles is uitgegeven, zelfs aan grote onzin als de BKR.
En ten slotte staat het Slotervaarziekenhuis voor de onzichtbare corruptie in ons land. Want de wijze waarop het ziekenhuis failliet is gegaan wordt nog onderzocht en
de twijfelachtige rol van het bestuur (en hoe zij geld verdienden met hun eigen bedrijfje) suggereert dat er veel mis is in Nederland!
Mocht u weten waar de kunststukken zich bevinden, neem dan vooral contact op met de Gemeente Amsterdam!