Sommige politici - helaas vooral uit rechtse hoek - zijn ervan overtuigd dat Rusland en het Westen prima met elkaar overweg kunnen, als we maar willen. Nou, de feiten lijken toch echt wat anders te zeggen.
Donald Trump, Geert Wilders en Thierry Baudet: allemaal zeggen ze dat het allemaal wel meevalt met de verschillen tussen ons en Rusland, en zijn ze voorstander van een normalisering van de relatie met de Russen. Sterker nog: ze zouden graag zien dat we met het regime van Vladimir Poetin zouden samenwerken. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was dat een droom die wel meer van ons hadden, maar sinds Poetin aan de macht is (en dan hebben we het al over 1999) is die droom allang niet meer realistisch te noemen.
Zoals ik al eens eerder duidelijk maakte, hebben de Russen en wij namelijk belangen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Natuurlijk: af en toe staan we eens aan dezelfde kant, bijvoorbeeld als het gaat om de strijd tegen terreurkliek ISIS. Zelfs daar gebeurt dat echter vanuit totaal verschillende motieven: wij bestrijden ISIS omdat het ISIS is, en de Russen omdat ISIS - net als andere groepen in Syrië, die Poetin dan ook aanvalt - een gevaar vormt voor de heerschappij van bondgenoot Bashar al-Assad. Je weet wel: die toffe peer die zijn eigen bevolking al meerdere malen probeerde te vergassen.
Daar zijn nu echter nieuwe feiten bijgekomen, die laten zien dat de kans steeds reëler wordt dat het ooit tot een gewapend conflict tussen de NAVO en Rusland zal komen. Beide kampen houden regelmatig oefeningen en hebben troepen aan elkaars grenzen gestationeerd: tot zover niets nieuws of schokkends. Prima dat de Russen af en toe eens oefenen - je moet je leger wel paraat houden. Het schokkende verschil zit hem echter in de aard van die oefeningen: waar de NAVO altijd oefent op verdediging van land - een Russische invasie in de Oostzeelanden werd al meerdere malen gesimuleerd - doet Rusland het omgekeerde: ze oefenden een aanval op het Westen. Dat het niet de bedoeling was dat wij dit te weten zouden komen, is wel duidelijk: het is slechts door uitstekend graafwerk van BILD, dat twee geheime rapporten in wist te zien, dat we nu weten wat operatie 'Zapad 2017' ('Westen 2017') écht inhield.
Dát er een oefening plaatsvond, viel in deze tijd van satellieten en social media natuurlijk niet te verbergen. Iets minder dan 13.000 man - de limiet waarboven volgens internationale afspraken waarnemers moeten worden toegelaten - zouden in september hebben getraind op een 'anti-terreuractie' in het westen van Rusland en Wit-Rusland. Of dat klopte, viel destijds niet te controleren. De nieuwe informatie van BILD duidt er echter op dat dit allemaal één grote leugen was. Het zou niet om 13.000 (minus één) man bij een anti-terreuroefening gaan, maar om ruim 100.000 bij een gesimuleerde aanval op Europa - waaronder Nederland. Lees maar mee:
Laut der Geheimdienstquellen wurden dabei die Eroberung der baltischen Staaten (und Weißrusslands) sowie eine „Schockkampagne“ gegen westeuropäische Nato-Staaten wie Deutschland und die Niederlande, aber auch Polen, Norwegen und die neutralen Staaten Schweden und Finnland geprobt.
Oftewel: centraal stond een inval van Litouwen, Letland en Estland, maar ook Duitsland, Polen, Norwegen, Zweden, Finland en dus ook ons eigen Nederland zouden aangevallen worden. Die laatste landen zouden doelwit zijn in een zeer snelle, korte aanval die ervoor moest zorgen dat we geen hulp naar de Oostzeelanden zouden kunnen sturen. Het is dus goed mogelijk dat de haven van Rotterdam, waarvandaan militair materiaal zou kunnen worden verscheept, een bombardement van Russische vliegtuigen kan verwachten bij een eventuele Russische invasie.
Dit zijn natuurlijk zéér zorgwekkende onthullingen, die maar weer eens bewijzen: de Russen zijn niet onze vrienden. Ik sluit niet uit dat dat ooit kan veranderen, maar dat zie ik in ieder geval onder de heerschappij van Poetin - die waarschijnlijk nog tot 2022 zal duren - niet gebeuren. Het spijt met dus Thierry, Geert, maar het is tijd om wakker te worden. Europees-Russische vriendschap is slechts een droom.