Volgens Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) is het noodzakelijk dat Nederland haar lidmaatschap van de Europese Unie opzegt. De FVD-voorman stelt dat dit de énige manier is 'om de massa-migratie en de klimaathysterie te stoppen'. En om te voorkomen dat het Nederlandse pensioengeld verdampt, zo liet Baudet vanochtend weten in WNL op Zondag.
Het is goed om te zien dat Baudet bij zijn standpunt blijft in zake de NEXIT. Zou Baudet naar aanleiding van de relletjes met Henk Otten zijn mening hebben veranderd dan zou hij als ongeloofwaardig worden weggezet. Met zijn interne consistentie met betrekking tot het lidmaatschap van de EU zit het dus wel snor.
Maar met zijn positie is hij wel wat geïsoleerd: behalve de PVV voelen maar weinig partijen iets voor een NEXIT. Baudet wil de NEXIT om een aantal doelen te realiseren en dus niet omdat hij tegen samenwerking is. De drie doelstellingen van Baudet:
De eerste twee doelen lijken door de NEXIT inderdaad eenvoudig realiseerbaar, maar het voorkomen van "het verdampen van de pensioenen" gaat wat lastig. De monetaire unie is namelijk niet hetzelfde als de juridische unie en de pensioenfondsen staan uiteindelijk onder druk van de rente's van de staatsobligaties.
Ook buiten de EU renderen staatsobligaties slecht. Een NEXIT verandert die situatie niet. Wel is het zo dat de lage rentestanden van de Europese Centrale Bank de rendementen onder druk zetten. Maar is dat op te lossen middels een NEXIT?
Ja en nee.
Ja, omdat Nederland dan zelf zeggenschap krijgt over monetair beleid en daarmee haar pensioenstelsel kan beschermen, maar een 'nee' omdat een NEXIT geen invloed heeft op de kaders van de internationale obligatiemarkten. Ook als Nederland uit de Europese Unie stapt blijven de Spaanse obligaties gewoon slecht renderen. Net als die van tal van andere landen. Kortom: Baudet heeft helder voor ogen waarom hij een NEXIT wil en twee van de doelstellingen zijn daadwerkelijk realiseerbaar via de NEXIT.
Maar het voorkomen van pensioengelden is vrijwel onmogelijk. En evenmin de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid.