Farid Azarkan (DENK) is niet gelukkig met de wijze waarop de NCTV en AIVD rapporteren over radicalisme bij islamitische scholen. Volgens het DENK-Kamerlid impliceren de bewoordingen dat er 'in het algemeen iets mis is met islamitisch onderwijs' en is dit onjuist. Het religieuze onderwijs zou volgens hem "onterecht worden beschouwd als radicaal".
Tijdens de commissievergadering Terrorisme en Extremisme kwam islamitisch onderwijs ter sprake. Momenteel heeft de Rijksoverheid nog géén gevalideerde methode ontwikkeld om radicalisering op te sporen of om personen succesvol te de-radicaliseren, maar men is wel naarstig op zoek. Volgens het DENK-Kamerlid wordt er echter te overtrokken gereageerd op radicalisering in het islamitische onderwijs:
"Waar het mij om gaat is dat ik een trend zie waarbij rechts-extremisme zich op dit moment de migrant en de moslim als vijand wegzet. Daarom zou het goed zijn als de overheid zorgvuldig communiceert. Kijk eens naar het jaarrapport van de AIVD. Daar staat in zijn algemeenheid dat islamitisch/Arabisch onderwijs gelijkstaat aan 'radicaal'. Als de AIVD aangeeft dat er een probleem is vraagt men zich bij de onderwijsinstellingen af wat er nu concreet mis gaat."
Terechte kritiek van Azarkan. Als men niet in staat is om concrete voorbeelden te noemen dan kan de beschuldiging wellicht waar zijn, maar klinkt het zo hol als een echoput. De impact van dergelijke formuleringen zou volgens Azarkan zelfs kunnen leiden tot 'discriminatie'. Als de rapportages van de AIVD en de NCTV door taalgebruik álle islamitische scholen verwijten radicale ideeën te verspreiden dan kan dit natuurlijk lijden tot meer anti-islam attitudes en mogelijk ook tot discriminatie. Dan lijden zogezegd 'de goeden onder de kwaden'.
Maar laten we ook niet vergeten dat het een reden heeft waarom de islamitische scholen worden bekritiseerd. En die kritiek komt écht niet alleen voort uit 'discriminatie'. Gezien het feit dat iedereen op zoek is naar concrete voorbeelden van problemen in het islamitische onderwijs laten we het aan Thierry Baudet (FVD) om deze te presenteren in de Tweede Kamer. Immers noemde Baudet het islamitische onderwijs 'problematisch'.