Verslag DDS euro slotdebat (update met foto's)

Nieuws05 dec 2013, 9:29
Afgelopen maandagavond 2 december vond de derde en laatste DDS debatavond plaats over alternatieven voor de euro.
Dit slotdebat in sociëteit Nieuwspoort in Den Haag, georganiseerd door De Dagelijkse Standaard, werd zeer goed bezocht. De zaal was bomvol, een indicatie dat het onderwerp euro of niet-euro bij steeds bredere lagen van de bevolking in de belangstelling staat. En aangezien MainStreamMedia zich meestal beperken tot MainStreamBerichtgeving voorzien de DDS-debatten in een duidelijke behoefte.
Foto1: 
v.l.n.r.: Harrie Verbon, Syp Wynia, Dirk Jan van Baar, Arend Jan Boekestijn, Lex Hoogduin, Jean Wanningen, Joshua Livestro
Het centrale thema van de avond was TMS, The Matheo Solution, de oplossing voor de euro, die bedacht is door André ten Dam. DDS-voorzitter Joshua Livestro opende de avond en kondigde Arend-Jan Boekestijn, de eerste spreker, aan als een zeldzame combinatie van intellect en VVD. Daarmee zat de sfeer er direct in. De historicus Boekestijn hield een levendige inleiding met scherpe constateringen. Zo stelde hij vast dat ondanks alle economische ellende in Europa er nog geen opstanden zijn uitgebroken, hetgeen een lichtpunt mag worden genoemd. In het geval van het opbreken van de euro vreest hij voor grote geopolitieke gevolgen. Boekestijn sprak zijn zorg uit over het feit dat zowel Frankrijk als Italië geen vooruitgang boeken en dat het MKB veel te weinig leningen krijgt. Hij sprak enerzijds sympathie en bewondering uit voor het idee en de constructie van The Matheo Solution. Anderzijds waarschuwde hij dat de werkelijke besluiten in Berlijn en een beetje in Parijs worden genomen en we dus niet te veel illusies moeten hebben over de invloed van ideeën en wensen van buiten deze machtscentra.
Foto 2: Arend Jan Boekestein
Foto 3: het panel
v.l.n.r. Arend Jan Boekestijn, Harrie Verbon, Lex Hoogduin, Syp Wynia, Joshua Livestro (staand)
Vervolgens was het de beurt van de hoofdspreker van de avond, euro-researcher André ten Dam. Hij gaf een grondige en duidelijke uiteenzetting over de criteria van een optimaal valutagebied, waar de euro aan geen enkele van de criteria voldoet; over de crises rondom de euro, namelijk de monetaire crisis, de economische en sociale crisis, de schuldencrisis, de bankencrisis, de politieke crisis en de crisis van de democratie en de rechtsstaat; over de verschillende functies van geld, zoals de betaalfunctie en de rekenfunctie en de oplossing van The Matheo Solution, die deze verschillende geldfuncties uit elkaar haalt. Het is een soort combinatie van het beste van twee werelden. Daarbij krijgen landen enerzijds een eigen rekenmunt, waardoor ze kunnen devalueren en revalueren en dus weer concurrerend kunnen deelnemen aan de internationale economie. Anderzijds houden ze de euro als betaalmunt, waardoor geen nieuwe munten hoeven te worden geslagen en het idee van een gemeenschappelijk gebruikte munt kan blijven bijdragen aan de gedachte van Europese samenwerking. Ten Dam roemde en passant het onderzoek naar de effecten van de euro door Kelly van Heyningen van de Universiteit Utrecht, die ook aanwezig was in de zaal. De presentatie van het verslag van Ten Dam vindt u hier.
Foto 4: André ten Dam

De presentatiereeks werd afgesloten met een helder resumé door Harry Geels, partner van vermogensbeheerder Inmaxxa en DFT-columnist. Hij gaf een samenvatting van alle voorstellen, die in de drie DDS-debatavonden de revue zijn gepasseerd, en een overzicht van hun kenmerken. Als vermogensbeheerder en “goeroe”  (een term die Geels liever niet gebruikt) krijgt hij dikwijls de vraag wat er met de euro gaat gebeuren. Hij gaf de meeste kans dat we een doormodderscenario ingaan, dat uiteindelijk in een soort van Europese Federatie zal uitmonden. Zie ook hier.
Foto 5: Harry Geels
Na Harry Geels volgde een discussie tussen de zaal en een panel bestaande uit Arend Jan Boekestijn,  prof. Harry Verbon (Universiteit Tilburg), prof. Lex Hoogduin (Universiteit van Amsterdam, voormalig directeur DNB) en Syp Wynia (Elsevier), onder voorzitterschap van Joshua Livestro. De consensus onder de panelleden was dat de politiek zeker de komende jaren nog zal blijven doormodderen. Hoogduin zat daarbij het meest op de lijn van verdere integratie op het gebied van de bankenunie en de budgetunie, maar ook híj had sympathie voor het idee van The Matheo Solution. Syp Wynia verwachtte dat het doormodderen nog wel jaren kan voortduren tot het moment dat er een nog onbekende ingrijpende gebeurtenis of ontwikkeling een kantelmoment zal blijken te zijn. Arend Jan Boekestijn benadrukte nogmaals de machtsstructuren in Europa en hun invloed op de toekomstige gebeurtenissen. Pas als Duitsland grote problemen met de euro zou krijgen, zoals te hoge inflatie, zouden Duitse politici beginnen te overwegen afscheid van de euro te nemen. Harry Verbon achtte het niet onmogelijk dat de eurozone uiteindelijk uiteen zou vallen door steeds verder afbrokkelend draagvlak bij een bevolking, die steeds meer last krijgt van de gemeenschappelijke munt. 
André ten Dam merkte nog op dat het doormodderen op de huidige manier asociaal is ten opzichte van al die mensen in Zuid-Europese landen, die daar in hun dagelijks leven keihard de rekening voor krijgen gepresenteerd.
Vervolgens was er groot applaus voor Jean Wanningen, Eindredacteur van DDS Finance, initiatiefnemer en organisator van de drie debatavonden. Hij kreeg het voor elkaar dat elke avond was gevuld met uiterst relevante en vooraanstaande sprekers en panelleden uit binnen- en buitenland. De DDS-debatavonden kunnen daardoor worden gezien als een essentiële bijdrage aan het (nog voorzichtig) draaien van het publieke debat, weg van de desastreuze koers van de huidige politieke elite.
Onder het genot van diverse dranken en bitterballen werd nog lang nagepraat over de euro, de wereldeconomie, de wereld en alles daartussenin.
Kees Pieters (1955) is wiskundig ingenieur. Hij heeft gewerkt voor de olie-industrie en de overheid in Operational Research en ICT. Hij is auteur van 'Het Westen 5x Failliet' (ISBN 9789461933690). www.hetwesten5xfailliet.nl
Met dank aan Erik Verbrugh, die zo vriendelijk was deze foto's te maken en toe te sturen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten