Zaterdag in Amersfoort was de partijraad. Er heerste grote verdeeldheid rondom één thema: migratie. De partijtop wil een strenger migratiebeleid maar een flinke minderheid beschouwt zichzelf meer internationalist! Dat meldt de NRC.
De SP bevindt zich in een lastig parket. De achterban bestaat voornamelijk uit de onderklasse, zorgbehoevenden en idealisten. Juist tussen die eerste twee en de laatste heerst er spanning. Want wanneer je pleit voor een openhartig asielbeleid, dan stimuleer je daar indirect de concurrentie op de arbeidsmarkt mee, en naai je dus de eigen achterban. Pleit je voor een strenger asielbeleid, dan hou je de achterban aardig bij je maar word je al snel in het PVV-hoekje gedrukt of verlies je juist zetels aan de PVV.
De SP lijkt daarmee steeds meer richting rechts te moeten schuiven, hoe gek het ook klinkt. Het links van de PvdA, D66 en GroenLinks is een elitair klimaatclubje geworden. 'Klimaat' staat in de ogen van velen sowieso al gelijk aan 'de burger moet betalen'. De SP is daarmee in een unieke positie om als linkse partij zich juist hard te kunnen maken voor de onderklasse. Sterker nog, ze moeten wel!
Een SP met sterke standpunten over het beschermen van de eigen grenzen, het aanpakken van migratie en het versterken van de positie van de onderklasse, verwerft daarmee direct bestaansrecht als linkse partij. Wijken ze daarvan af, dan snoepen PVV en FVD waarschijnlijk zetels bij ze weg omdat die meer 'anti-Rutte' zijn en ook tegen migratie. Zij maken zich echter niet zichtbaar sterk voor de positie van de onderklasse. Althans, daar profileren ze zichzelf niet mee.
Wil de SP profiteren van de klappen die gaan vallen bij de regeringspartijen en mee kunnen liften op het anti-klimaatbeleid van de PVV en FVD, dan zal het meer richting die partijen op moeten schuiven. FVD ziet zichzelf als middenpartij, PVV is soms nog linkser dan de SP. Zo moeilijk zou samenwerking niet moeten zijn, hoewel het wat vreemd klinkt voor de diehard links/rechts-denker. Ik zie mogelijkheden!