Wat zo vermakelijk is, is dat de autoriteiten bijzonder weinig doen om terroristen aan te pakken, maar dat ze, als ze hun macht willen vergroten, toch opeens de 'terrorisme-kaart' trekken. Is er ook maar iemand die daar intrapt?
De Nederlandse veiligheidsdiensten zijn druk bezig met het hacken van WhatsApp, de populaire tekst-app die berichten automatisch versleuteld. De reden, aldus Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid? Ze hebben dat soort informatie nodig om terrorisme effectiever te bestrijden. Er zou namelijk een nieuwe lichting Syriëgangers terugkeren naar ons land; een lichting die nóg gevaarlijker is dan de Syrië-jihadisten die eerder al terug naar 'huis' kwamen na onheil te hebben veroorzaakt in het Midden-Oosten.
Radicale moslims gebruiken, aldus Schoof, vaak WhatsApp om met elkaar te communiceren. Op dit moment is het onmogelijk voor de veiligheidsdiensten om die berichten te lezen, tenzij de extremisten in kwestie die vrijwillig delen. Schoof:
"Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren, willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt."
In Duitsland en Amerika zijn ze hier ook mee bezig. Ook daar zeggen ze dat het eerst en vooral bedoeld is om terroristen te ontmaskeren.
Maar wacht eens even? Als terrorismebestrijding zo ongeloolijk belangrijk is, waarom zijn de veiligheidsdiensten tot nu toe dan zo coulant omgegaan met teruggekeerde Syriëgangers. Lees maar wat Schoof daar zelf over zegt:
Er wordt bekeken of hun moord of een terroristisch misdrijf ten laste kan worden gelegd. "We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan", zegt Schoof.
Twee opmerkingen:
1. De kans dat de teruggekeerde Syriëgangers blauwe ogen hebben is minimaal. In verreweg de meeste gevallen gaat het om Marokkanen, Arabieren en wellicht enkele Turken. Die hebben over het algemeen bruine ogen. Het ontgaat me dan ook volledig waarom Schoof over "blauwe ogen" spreekt, tenzij hij heel graag politiekcorrect wil overkomen.
2. "We geloven niemand meer... als hij zegt dat hij bij IS[IS] alleen in de keuken heeft gestaan" impliceert dat ze dat tot voor kort wél geloofden... of die verklaring in ieder geval accepteerden. Noem me paranoïde, maar ik vertrouw Schoof voor geen cent als hij zegt dat ze het nu opeens wél heel belangrijk vinden en er écht voor gaan.
Een ander punt: als het de veiligheidsdiensten echt om individuele terroristen gaat kunnen ze ook WhatsApp op Facebook (WhatsApp is van FB) contacteren en, in specifieke gevallen, vragen of die van dienst kunnen zijn bij het ontsleutelen van de informatie. Maar dat is niet waar de veiligheidsdiensten voor gaan. Zij willen alle WhatsApp-accounts van iedereen kunnen hacken. En daar word ik heel kriegelig van.
Het betekent namelijk dat de veiligheidsdiensten in principe met iedereen mee zullen kunnen lezen.
Anders dan de veiligheidsdiensten heb ik altijd geroepen dat terrorismebestrijding prioriteit nummer één moet zijn voor onze veiligheidsdiensten. Maar daarbij heb ik ook continu benadrukt dat de privacy van burgers in het algemeen niet aangetast mag worden. Dat is namelijk ook helemaal niet nodig. De veiligheidsdiensten weten over het algemeen welke jongeren radicaliseren, waar ze zich zoal mee bezighouden, en met wie ze optrekken. Het onderzoek kan dus altijd behoorlijk specifiek zijn. Het is absoluut niet noodzakelijk om meta-data te verzamelen.
Waarom de autoriteiten dat dan wel heel graag willen? Simpel: ze willen iedereen in de gaten houden. Het hacken van WhatsApp is niets meer of minder dan de volgende stap in het grote project om een moderne versie van Big Brother op te zetten: een gezichtsloze veiligheidsstaat die zelf alles en iedereen ziet.