1. Home
  2. Van Nellefabriek Rotterdam op werelderfgoedlijst

Van Nellefabriek Rotterdam op werelderfgoedlijst

Geen categorie21 jun 2014, 14:00
Uniek gebouw
 
 
 
De Unesco heeft de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam op de werelderfgoedlijst geplaatst. De fabriek, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. De fabriek is gebouwd tussen 1927 en 1930. Opdrachtgever was namens de firmanten van Firma De Erven de Weduwe J. van Nelle, medefirmant Kees van der Leeuw. Tegenwoordig is de fabriek al jaren succesvol in gebruik als kantoor en als locatie voor evenementen.
Unesco roemt de unieke constructie met heel veel licht. De burgemeester van de havenstad reageerde vanuit Qatar opgetogen:

''Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen"."De Van Nellefabriek is één van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt".

En ook de minister van OCW, Jet Bussemaker, sprak vol lof over de toewijzing:

''Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort".

Nederland telt nu tien erkende erfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten