In Italië schijnt elke dag iemand zelfmoord te plegen uit wanhoop over de verschrikkelijke bezuinigingen die door de regering-Monti worden doorgevoerd. Hebben de Italianen het zo zwaar?
De Italiaanse regering heeft vooral de belastingen verhoogd. De uitgaven daalden vorig jaar met slechts 0,14 procent ten opzichte van 2010. Van bezuinigingen is nog nauwelijks sprake.
In 2009 waren de Italiaanse overheidsuitgaven nog goed voor 51,6 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar was dat aandeel gezakt naar 49,6 procent. Een geringe afname dus. De 30 miljard euro aan "bezuinigingen" die eind vorig jaar door premier Mario Monti werd afgekondigd, blijkt vooral een pakket van lastenverzwaringen. Pas deze zomer zal 4,2 miljard aan daadwerkelijke bezuinigingen worden ingeboekt, minder dan 1 procent van het BBP.
Als er nog niet bezuinigd is, waar komt de Italiaanse wanhoop dan vandaan? De staatsomroep gaf daar gisteren antwoord op. De regering-Monti heeft wel de pensioenleeftijd opgetrokken. Enkele honderdduizenden Italianen die al gestopt zijn met werken in de verwachting dat zij binnen enkele jaren AOW zouden ontvangen, moeten nu langer teren op hun spaargeld. Dat is zuur.
De vijf partijen die in Nederland een begrotingsakkoord sloten, halen hetzelfde trucje uit. De BTW gaat omhoog, zo ook de eigen bijdrage in de zorg. Patiënten moeten "liggeld" gaan betalen voor een verblijf in het ziekenhuis. De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Echte bezuinigingen, op speciaal onderwijs en het persoonsgebonden budget, worden teruggedraaid.
Geen wonder dat er van economisch herstel nauwelijk sprake is. De overheid groeit, burgers en bedrijven draaien op voor de kosten. En links maar zeuren dat "bezuinigingen" de groei remmen en de staat nog meer geld moet uitgeven. Daar worden wij nu wanhopig van.
Foto: Europese Raad