Er is hoop: nadat het NRC met een belachelijk artikel over te kritische media kwam, krijgt ze nu zelf de wind van voren uit onverwachte hoek.
NRC, Volkskrant, AD en onze fijne staatsomroep de NOS: allemaal zijn ze lid van het beruchte mediakartel dat zich maar al te graag de hemel in prijst als gevestigde media die als enige objectief de waarheid brengen. Alleen al die bewering legt natuurlijk een gigantische onmogelijkheid bloot: het brengen van nieuws gebeurt per definitie niet op een objectieve manier. Als journalist of redactielid maak je immers altijd - bewust of onbewust! - keuzes: of je bijvoorbeeld het gebied dat onder bestuur van Fatah staat 'Palestina' of 'de Westelijke Jordaanoever' noemt in je stukken zegt indirect al veel over je opvattingen, zelfs als je er niet eens bij nadenkt.
Er lijkt echter frictie te ontstaan tussen de leden van dit verheven groepje media. Het NRC lijkt zich recentelijk steeds vaker te storen aan het feit dat men veel aandacht geeft aan terrorisme in het nieuws: niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat dit misschien wel hét grootste probleem van deze eeuw is. Dit medium vindt dat echter schromelijk overdreven en valt zelfs iedereen, inclusief De Dagelijkse Standaard, aan die ook maar durft te opperen dat bijvoorbeeld het incident bij Amsterdam CS een aanslag (en dus geen ongeluk) was.
Als volgende stap in die tactiek heeft men onder de NRC-lezers - lees: het meest linkse deel van de Nederlandse bevolking - gepeild wat men zoal vindt van de vraag "Besteden media genoeg, te veel of te weinig aandacht aan aanslagen?" Niet geheel verrassend vond 60% dat dit "te veel" was, maar aangezien precies dezelfde groep lezers enkele weken geleden nog massaal vond dat GroenLinks in de regering moest komen, weet je wel met wie je te maken hebt.
En daar blijft het niet bij, zo verheldert NU.nl:
Journalist Joris Luyendijk gaf vorige maand zijn mening van soortgelijke strekking in een opiniestuk in NRC. "Er is in onze samenlevingen een informatie-infrastructuur ontstaan waarin journalisten en media aangemoedigd en financieel beloond worden het spelletje van de terroristen te spelen".
Zo'n krankzinnige wegkijk-uitspraak werd echter zelfs de rest van het mediakartel te veel. NOS, NU.nl en De Volkskrant staan lijnrecht tegenover het NRC en geven - natuurlijk geheel terecht - aan dat het gewoon censuur zou zijn als je niét zou berichten over aanslagen, zoals de NOS hier doet in hetzelfde stuk:
"Stel je voor dat het andersom was. Dat de NOS ergens níét over zou berichten. Bij aanslagen in Manchester of Londen zeggen we niet: 'laten we er maar minder over berichten omdat we terroristen anders een podium bieden'. Dat is zo’n evident nieuws. We doen die berichtgeving zonder aarzeling."
Nou, daar lijkt me voor de verandering eens geen woord van gelogen. Dat die aanslagen steeds vaker voorkomen en dat terreur onderdeel is van een veel groter probleem - islamisering - vertellen ze daar natuurlijk niet bij, maar het is desalniettemin een unicum en een goed begin: dit zou goed kunnen betekenen dat er een breuk van jewelste komt tussen het 'gewone' mediakartel en de NRC, die zelfs voor die club te extreem aan het worden is.
Ik zeg: prima, laat er maar lekker spanning opbouwen in de eenheidsworst die deze media tot nu toe geweest zijn. Dat er nu naar buiten wordt getreden met deze onenigheden is daarbij alleen maar goed: misschien zal het - maar dat is pure hoop - ooit nog eens leiden tot een moment van zelfreflectie daar bij de politiek correcte redacties.