Anders zou Unilever niet naar Rotterdam komen. Dat kwam het bedrijf uiteindelijk trouwens toch niet. Toen er druk gedebatteerd werd over de (mogelijke) afschaffing van de
dividendbelasting deed Unilever net alsof het niets te maken had met dit plan. Of de belasting nou verdween of niet, het zou allemaal niet zoveel uitmaken. Unilever stond boven dat soort discussies. Of, zoals het AD
het verwoordt:"Unilever zelf wuifde bij het aankondigen van de verhuizing in maart het belang van de dividendbelasting nog weg."
De oppositie wilde erg graag weten wat multinationals, en met name Unilever, Rutte precies verteld hadden. Eisten zij afschaffing? Waar kwam die harde eis van de VVD opeens toch vandaan? Wie het wist mocht het zeggen. Maar dat er iets niet helemaal in de haak was leek iedereen duidelijk.
Nou, dat klopt. Unilever-topman
Paul Polman geeft nu namelijk ein-de-lijk toe dat de afschaffing van deze belasting op tafel kwam
omdat Unilever dat eiste:
"We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: 'Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting.’ We hebben dit altijd gezegd, al meer dan tien jaar. Niet alleen ik, maar andere mensen van Unilever ook."
Hilarisch genoeg ging het uiteindelijk toch niet door omdat Unilever toch maar besloot het hoofdkantoor in Engeland te houden. Volgens Polman is dat de schuld van de oppositie in de Tweede Kamer die flinke kritiek had op het plan:
"Dat helpt niet als je in Engeland aandeelhouders probeert mee te krijgen."
Wat een schaamteloze aso. Meneer mag dan bakken met geld verdienen, de topman zijn van een wereldberoemde multinational, én zichzelf een "vriend" noemen van premier Rutte, maar diep in zijn hart is Polman niets meer of minder dan een Tokkie.