1. Home
  2. Uitstekend: diervriendelijker vlees in de supermarkt

Uitstekend: diervriendelijker vlees in de supermarkt

Geen categorie23 mei 2013, 15:17
Dit is nodig.

De Nederlandse supermarkten en de varkensvleessector hebben afspraken gemaakt over het duurzamer maken van varkensvlees. Dat hebben het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en vertegenwoordigers uit de veehouderij donderdag bekendgemaakt.

Een van de belangrijkste maatregelen is dat varkens uiterlijk in 2015 meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Varkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. 'Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal. Ook voor een ingreep als het couperen van staarten worden eisen gesteld om de staart zo lang mogelijk te houden en zo natuurlijk gedrag te bevorderen', zegt het CBL.

Milton Friedman, wie kent 'm niet? Het nieuwe akkoord over diervriendelijker varkensvlees draait sterk om zijn gedachtegoed. Op het eerste gezicht lijkt dat enigszins vreemd, maar dit heeft alles te maken met zijn credo dat bedrijven slechts een enkele sociale verantwoordelijkheid hebben: winst.
In de eerste plaats werken bedrijven zo niet. Ondernemers zijn namelijk net mensen, dikwijls met een groot sociaal hart. In de tweede plaats zou enkel naar winst kijken alleen (enigszins) werken als de markt volledig vrij is. Wat niet het geval is. De vrije markt kan niet echt zijn werk doen. Dat echter terzijde, is er in de derde plaats een zwaarwegender bezwaar: we mogen niet alles ondergeschikt maken aan winst. Dat is een morele stellingname, die echter gemakkelijk te verdedigen is.
Ik kan immers heel gemakkelijk rommelhypotheken voorzien van een AAA-waardering, terwijl ik weet dat ze waardeloos zijn; ze vervolgens verkopen aan klanten die in alle redelijkheid uitgaan van een goede kwaliteit van het product (vanwege de waardering); mijn rommelbundels daarna in de handen van de klanten totaal waardeloos zien worden en ondertussen nog even short gaan het product dat ik mijn klant zojuist heb verkocht. Mag dat? Ja. Is dat moreel zo fout als maar zijn kan? Ja.
Zelfde verhaal geldt voor een deel van de bio-industrie. Ja, we kunnen dieren als dingen behandelen en een zo groot mogelijke winst uit het product persen. Dat mag volgens de wet. Maar het is wel moreel fout. Daarom is het goed dat er strengere regels komen om het leven van ons aankomend eten zo draaglijk mogelijk te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten