Duur!
Als u dichtbij de grens woont, ga dan maar uit eten
bij onze zuiderburen of oosterburen: De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa. Die opmerkelijke conclusie trekt Jan-Willem Grievink, directeur FoodService Instituut bij de start van de jaarlijkse horecabeurs Horecava in Amsterdam. Ondanks het feit dat steeds meer restaurants stunten met goedkopere driegangenmenus, zijn de prijzen in Nederland toch nog zon 20 procent hoger dan in België en Duitsland, zegt Grievink. Daarnaast is in ons land het prijsverschil met de supermarkt eenvoudigweg te groot.
Hij legt uit: "Het is een uniek Nederlands probleem. De afgelopen jaren hebben consumenten relatief eenvoudig kunnen bezuinigen door vaker boodschappen te doen. Daarmee ben je in Nederland heel goedkoop uit."
Dat klopt inderdaad. Geen wonder dus dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven.
Ik stel voor dat de horeca daar onmiddelijk iets aan doet. Prijzen verlagen en er bij de staat op aandringen om de lasten ook meteen te verlagen. Dan kunnen de prijzen nog verder zakken.