Tweede Kamerleden stemden in met europact waarvan ze de inhoud niet kenden

Geen categorie23 jul 2011, 15:16
Dit zijn dus dezelfde mensen die bankiers verwijten te handelen in financiële producten die ze niet eens begrijpen.
Afgelopen donderdag stemde een ruime Tweede Kamermeerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en SGP in met de redding van de euro. Of nou ja, 'dé redding'; de tiende redding in achttien maanden. Je hoeft dus geen cynicus te zijn om te menen dat dit vermoedelijk niet de finale 'redding' van de euro zal zijn. Naar mijn idee is het hoe dan ook nog steeds een slecht plan om de Grieken (nóg) een bail-out te verlenen, omdat dan slecht gedrag beloond wordt. En dat leidt tot meer slecht gedrag. Bovendien, waarom de Grieken wel en de Italianen niet? 'Gewoon omdat het kan', en Italië redden beslist niet kan? Dat is weliswaar een realistische opvatting, maar erg principieel is het niet. Oneerlijk zelfs, zou je kunnen betogen.
Een Kamermeerderheid denkt daar echter anders over en dus werkt ook Nederland mee aan een nieuw reddingspakket voor de Grieken. Bizar is echter het bericht in De Volkskrant van vanochtend dat de voor-stemmers geen idee hadden wat het nieuwe reddingspakket inhoudt. Volgens premier Rutte zou het totale reddingspakket 109 miljard euro bedragen, waarvan 50 miljard euro door de private markt (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) wordt opgebracht. De door De Volkskrant ondervraagde EU-ambtenaren die nauw betrokken waren bij de vorming van het reddingspakket houden het er echter op dat 109 miljard alleen al door de eurolanden (tweederde) en het IMF (eenderde) wordt bijgedragen. Daar komt de 50 miljard euro van de private markt nog eens bij; 159 miljard euro in totaal dus.
Verbijsterend dat Kamerleden in meerderheid instemmen met een reddingspakket waarvan ze de inhoud niet kennen. Elke Kamerfractie van redelijke grootte heeft wel een lid dat zich gespecialiseerd heeft in financiën. Hebben ze allemaal collectief liggen slapen? Zijn dit dezelfde Kamerleden die bankiers verwijten dat ze in financiële producten handelen die zó ingewikkeld zijn dat ze de producten zelf niet begrijpen (en daardoor hebben bijgedragen aan het ontstaan van de kredietcrisis)? Is dit dan de 'scherpe controle van de macht'? Ja, ja en nee: dit is beslist geen scherpe controle van de macht en het roept ook de vraag op of het onkunde of desinteresse is dat bij de Kamerleden domineert. Dat laatste is helaas zeker niet uit te sluiten: het eurofiele deel van de Kamer stemt eenvoudig standaard in met elk Europees plan dat hen wordt voorgeschoteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten