Tweede Kamer herdenkt aanslagen: Wilders door het lint, zet zichzelf voor klapjoker!

Geen categorie19 mrt 2019, 15:00

De Tweede Kamer heeft enige minuten stilte genomen om de aanslagen in Christchurch en in Utrecht te herdenken. De Kamer was vol en de stemming leek terneergeslagen. De aanslag in Utrecht werpt vragen op. Ging het daadwerkelijk om een aanslag met een terroristisch motief zoals het OM mogelijk acht? En hoe om te gaan met recidivisten? Behalve de legitieme vragen en zorgen waren er ook een aantal politici die nog even goedkoop wilden scoren over de ruggen van de slachtoffers.

Één van die politici was Geert Wilders (PVV). Wilders wachtte het vragenuurtje niet af en ging helemaal door het lint! Hij dient binnenkort een motie van wantrouwen tegen minister Grapperhaus in. Volgens de voorman van de PVV zijn de woorden van Grapperhaus een 'schandelijke verklaring'. De minister van Justitie en Veiligheid benadrukte vooral om 'de kalmte te bewaren', maar Wilders was niet te kalmeren. De motie zal waarschijnlijk worden weggestemd.

[caption id="attachment_222365" align="aligncenter" width="400"]Geert Wilders ging helemaal door het lint na de herdenking van de aanslagen. Hij heeft aangegeven een motie van wantrouwen tegen de minister in te dienen. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal. Geert Wilders (PVV) ging helemaal door het lint na de herdenking van de aanslagen. Hij heeft aangegeven een motie van wantrouwen tegen de minister in te dienen. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal.[/caption]

Gert-Jan Segers (CU) sprak er schande van van dat één van de collega's niet de waardigheid had om rustig te blijven, maar liet het daar bij. Een indirecte sneer naar Wilders die wit aanliep. Kamervoorzitter Arib opende de vergadering en stelde dat het gebeuren in Utrecht de mensen 'boos en bang' maakt en dat het 'iedereen kan overkomen'. Premier Mark Rutte maande 'de draad weer op te pakken omdat dit het beste antwoord is dat we kunnen geven'.

Verschillende Kamerfracties hadden ook kritiek op de communicatie vanuit het ministerie en het OM. Volgens Marianne Thieme (PvdD) 'sprak de minister al over een terroristisch motief terwijl dit motief nog niet bewezen is'. Volgens Thieme zou men er beter aan doen om 'het onderzoek af te wachten alvorens te speculeren over de motieven'. DENK-Kamerlid Kuzu sloot zich hier bij aan. Ook CDA-leider Buma stelde vragen en vroeg zich af wat we kunnen leren van wat er gebeurde zodat het 'in de toekomst kan worden voorkomen'.

[caption id="attachment_222366" align="aligncenter" width="400"]Sybrand Buma (CDA) vroeg zich af hoe de overheid in de toekomst dergelijke situaties gaat voorkomen en wacht de beantwoording van de minister af. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal. Sybrand Buma (CDA) vroeg zich af hoe de overheid in de toekomst dergelijke situaties gaat voorkomen en wacht de beantwoording van de minister af. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal.[/caption]

Gelukkig dus niet al te veel politiek opportunisme naar aanleiding van de aanslag in Utrecht. Dat zou ook niet passend zijn. Behalve Wilders en degenen die zijn schreeuwerige act veroordeelden werd bleef het rustig. Wel zit de Kamer met veel vragen en zorgen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten