Dat de AOW duur is en daardoor de pensioenleeftijd omhoog moet weten we intussen wel. Maar nu laat de Tweede Kamer ook weten dat ze het kabinetsplan steunt waarin wordt gepleit voor het doorwerken na de AOW-leeftijd. Beter voor beide partijen
Volgens Minister Asscher willen veel 65-plussers juist doorwerken terwijl ze met de huidige wet bij het behalen van de AOW leeftijd vaak automatisch worden ontslagen. Het doorwerken van 65-plussers is niet alleen voor de mensen zelf beter, maar voor werkgevers ook nog eens goedkoper.
De meeste verzekeringen gelden niet meer en veel premies gaan de deur uit, waardoor er een hoger brutoloon overblijft. Door de werknemer hoeft de AOW-premie niet meer te worden betaald en werkgevers hoeven tegelijkertijd geen WW-premie voor 65-plussers af te dragen.
Verdringing
Hoewel een grote meerderheid van de Tweede Kamer voor het nieuwe plan is, staan de vakbonden en SP hier anders tegenover. Volgens hen worden AOW-gerechtigde werknemers financieel zo aantrekkelijk voor werknemers dat er oneerlijke concurrentie ontstaat.
Jonge werkzoekenden zijn niet alleen duurder maar hebben ook nog minder ervaring waardoor verdringing op zal treden voor werkzoekenden tussen de 50 en 65. Volgens het CBS zou hier echter op
lange termijn geen sprake van zijn en op korte termijn slechts in geringe mate.
Gevolgen voor 65-plussers Werknemers die door willen werken na de AOW-leeftijd staan voor een aantal belangrijke keuzes. Zo staat gezondheid op hogere leeftijd steeds vaker centraal dan bij jongere collega’s.
Ouderen worden vaker ziek maar krijgen met de nieuwe wet maar tot maximaal dertien weken doorbetaald in plaats van de huidige twee jaar.
Daarnaast zijn er een hoop ouderen die tijdens hun carrière flink hebben gespaard voor een aanvulling op het pensioen. Bijvoorbeeld door een vast bedrag per maand op een extra spaarrekening te zetten of in de vorm van een lijfrente. Bij het behalen van de AOW-leeftijd komt een eventuele lijfrente vrij waarna je kunt kiezen of deze wordt
uitgekeerd, afgekocht of uitgesteld.
Vooral dit laatste is aantrekkelijk voor ouderen die na de AOW-leeftijd door willen werken. Hiermee kan de lijfrente nog langer doorgroeien waardoor de aanvulling op het pensioen hoger zal zijn terwijl een (vast) inkomen van het werk gegarandeerd is. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor extra inkomstenbelasting of een boete van de belastingdienst (revisierente) als de lijfrente bij het afkopen te hoog blijkt te zijn.
Kortom, doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd wordt door een groot deel van het kabinet gesteund, deels vanwege het begrotingstekort en deels vanwege het feit dat doorwerken voor veel 65-plussers positieve financiële gevolgen heeft. Daarentegen moeten er persoonlijke overwegingen gemaakt worden op het gebied van financiën en gezondheid en zal het niet voor iedere 65-plusser gunstig zijn om langer door te blijven werken.