Twee asielzoekers die verblijven in een asielzoekerscentrum in Almere staan komende maand in het beklaagdenbankje. De twee (18 en 20 jaar oud) moeten zich voor de rechter
verantwoorden voor de
aanranding van twee vrouwen afgelopen september. Het is voor het eerst sinds de recente vluchtelingengolf dat in Nederland asielzoekers wegens aanranding voor de rechter komen. Toch zijn niet alle asielzoekers die bij de aanranding betrokken waren, voor de rechter gedaagd.
In totaal waren er vier asielzoekers en vier slachtoffers betrokken bij de aanrandingszaak, maar slechts twee vrouwen hebben aangifte gedaan. De andere twee zagen daarvan af – volgens de vader van één van de twee omdat de politie een ontmoedigingsbeleid voert als het gaat om aangiftes. De vader beklaagde zich over de opstelling van de politie op Facebook, om te voorkomen dat de zaak "in de doofpot" zou belanden.
De politie ontkent dat het slachtoffers ontmoedigt om aangifte te doen. Toch is het zorgwekkend dat er slechts twee van de vier daders voor de rechter komen. Heeft de politie wel voldoende aangedrongen op een aangifte? Bovendien is het mogelijk om ook zonder aangifte een strafzaak te openen, als er voldoende bewijs is. Heeft de politie getracht om dit bewijs te verzamelen, teneinde de twee andere asielzoekers alsnog te kunnen vervolgen?
Het is angstaanjagend dat er twee aanranders nog gewoon vrij rondlopen, en zich mogelijk aan andere vrouwen of meisjes zullen vergrijpen. Om de veiligheid van burgers te beschermen, is het nodig dat de politie aangiftes van zedenzaken extra serieus neemt – dat geldt overigens in alle gevallen, niet alleen voor asielzoekers. Bovendien moeten deze asielzoekers na veroordeling direct worden uitgezet naar het land van herkomst.