Turkse imam voegt zich bij ISIS

Geen categorie14 dec 2014, 21:00

Niets aan het handje jongens. Hij heeft immers niemand kunnen beïnvloeden. Oh wacht.

Een Turkse imam die tot juni dit jaar in een moskee in het Canakkale district in Noord-West Turkije werkte heeft zich bij ISIS gevoegd in Syrië. De man hield er duidelijk extremistische denkbeelden op na en heeft na enig wikken en wegen blijkbaar besloten om ze eindelijk maar eens in de praktijk te brengen, wat vrij lastig gaat in Turkije waar de meerderheid van moslims (voorlopig) gematigd is.

Vice-premier Bülent Arınç zei dat onlangs toen hij hier vragen over kreeg.

Nou zijn er natuurlijk altijd een paar islamitische gekken die zich aansluiten bij zo'n terroristische groepering, maar zoals Robert Spencer uitlegt is het in dit specifieke geval wat gecompliceerder. In Turkije is de staat zelf namelijk verantwoordelijk voor de benoeming van imams. Zij moeten een jarenlange - door de staat in elkaar gezette - training doorstaan en mogen daarna pas - als ze goed genoeg worden geacht - een moskee leiden. Het departement dat dit organiseert heet het Diyanet, welke ook bekend is in Nederland omdat het zich met enige regelmaat bemoeit met Turkse-Nederlanders.

Dit betekent dus dat het Diyanet - die de verantwoording draagt voor alle imams in het land - niet in de gaten had dat deze man een extremist pur sang was... of dat men zijn overduidelijke fundamentalistische denkbeelden tolereerde. Het is alleraardigst van Arinç dat hij aangeeft het verschrikkelijk te vinden, maar hij moet eerst maar eens tekst en uitleg geven over hoe dit precies heeft kunnen gebeuren? Was iedereen bij het Diyanet in slaap gesust? Hield hij zijn gedachten zo goed verborgen of vond men fundamentalisme niet zo erg? En hoeveel jonge Turkse moslims heeft hij eigenlijk kunnen beïnvloeden?

Vragen, vragen, vragen.

Lees verder op pagina 2: er vechten veel meer Turken mee bij ISIS.

Hoewel ik hierboven (terecht) stel dat de meeste Turken gematigd zijn is het extremisme-probleem groeiende. Vele honderden Turken vechten mee aan de zijde van de massamoordenaars van ISIS. Sterker nog, volgens de regering zijn 600 Turkse-ISIS-leden al om het leven gekomen bij gevechten. Je wilt er niet eens over nadenken hoeveel Turken lid zijn van die terroristische organisatie: dat moeten er véél meer zijn.

In voorbije jaren had je er vanuit kunnen gaan dat de Turkse overheid hier iets aan zou doen en extremisten nauwlettend in de gaten houden. Helaas is dat seculiere Turkije niet meer sinds Recep Tayyip Erdogan aan de macht is gekomen. Sterker nog, volgens veel waarnemers vindt de president het prima dat ISIS tekeer gaat, zolang de extremisten hun pijlen (of kogels, eigenlijk) maar op de Koerden richten. Hoe anders te verklaren dat het Turkse leger weken- en zelfs maandenlang toekeek terwijl Kobani werd aangevallen door ISIS en vluchtelingen zelfs gevangen zette?

Het is dan ook niet gek dat de vice-voorzitter van het Duitse Parlement Turkije heeft opgeroepen om haar beleid ten aanzien van Syrië en ISIS te wijzigen.

NATO must force Turkey to stop its undeclared support of the Islamic State (ISIS) and shift its policy toward the Kurdistan Workers’ Party (PKK), the deputy speaker of the German parliament said.

Claudia Roth said in an interview with Rudaw that Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s government is pursuing a “murky” policy in Syria because it wants the Kurds weakened and their fighters “annihilated.”

“What we have learned is that Mr Erdogan wouldn’t mind if Kurds were weakened and then annihilated,” said Roth, deputy speaker of the Bundestag and a Green Party MP.

Aangezien bovenstaande feiten is het wellicht helemaal niet zo gek dat een Turkse imam het een prima plan vindt om ISIS een handje te helpen. Het heeft er immers alle schijn van dat zijn eigen president, en dus feitelijk de baas van het Diyanet (hoewel daar een ander officieel voor verantwoordelijk is) ISIS helemaal zo erg niet vindt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten