Turkije en EU tekenen visumverdrag

Geen categorie16 dec 2013, 12:44

Ja hoor, het is zover: Turkije en de EU hebben een visumverdrag met elkaar gesloten.

Eerder deze maand meldde ik al dat Turkije en de Europese Unie met elkaar zouden spreken over een visumverdrag, waardoor Turken over drie jaar geen visum meer nodig hebben om de EU in te reizen.

Hurriyet Daily News bericht daarover:

Turkish Foreign Minister Ahmet Davuto?lu, EU Minister Egemen Ba???, Interior Minister Muammer Güler and European Home Affairs Commissioner Cecilia Malmström all participated in the signing ceremony in Ankara.

Door dit verdrag kunnen Turken over drie jaar wanneer ze maar willen naar een lidstaat van de EU afreizen. Nu hebben zij nog een speciaal visum nodig als ze, bijvoorbeeld, naar Nederland toe willen. In veel gevallen is dat vrij lastig: een bekende die in Nederland woont moet ze uitnodigen en garant voor ze staan. Pas dan kan er eventueel een vakantie ingepland worden. 

Over drie jaar zal dat dus anders zijn. Dan kan een Turk wanneer hij maar wil in het vliegtuig stappen. Voor onze Turkse medemens is dat natuurlijk bijzonder prettig; geen gedoe meer om naar Amsterdam, Berlijn of Parijs te gaan. Een Europese vakantie wordt zo ineens veel gemakkelijker.

Veel Europese kiezers zullen daar echter helemaal niet blij mee zijn. Er is veel kritiek op de mogelijkheid dat Turkije lid wordt van de EU. Dit verdrag brengt dat mogelijke resultaat een flinke stap dichterbij. Daar komt bij dat op deze manier makkelijker wordt voor Turken om zich bij familie in Europa te voegen; een nachtmerriescenario voor veel west-Europeanen die vinden dat er al een enorm immigratie- en integratieprobleem is.

Het is erg vreemd dat de EU dit verdrag heeft ondertekend. Erdogan en Davutoglu doen wat hun volk wil - Turken vinden het, terecht, fantastisch dat ze binnenkort geen visum meer nodig hebben - maar dat geldt niet voor mevrouw Malmström en co. Die doen zelfs precies het tegenovergestelde.

Dit akkoord bewijst maar weer eens dat Brussel lak heeft aan de wil van de Europese kiezer. Malmström, Barosso, Van Rompuy etc. streven hun eigen doelen na. Wat de gemiddelde Europeaan ervan denkt zal ze worst zijn. Zij willen een speciale relatie aangaan met Turkije; de discussie daarover - de pros en contras - wordt niet eens gevoerd in Europa. 

Hoor ik daar iemand in de straat roepen dat Wilders en Farage erg tevreden zijn met dit vroege kerstkado?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten