Turbodiversiteit: dit keer niet alleen meer vrouwen maar ook meer culturen nodig!

Geen categorie28 jun 2019, 19:00
Daar gáán we weer! Stichting Talent naar de Top heeft al 260 organisaties weten te strikken om hun overeenkomst te ondertekenen voor meer diversiteit in hogere managementlagen. Dolletjes! Via het AD.
Yelly Weidenaar, directeur van Talent naar de Top, meent dat het voor bedrijven essentieel is dat verschillende bevolkingsgroepen worden gerepresenteerd. Vrouwen en andere culturen geven namelijk 'andere perspectieven' waardoor grote winst op kan worden geleverd. Je vraagt je dan toch af waarom die bedrijven daar niet uit zichzelf op zijn gekomen?
Er wordt ook uitsluitend gesproken over de positieve effecten die culturele diversiteit zou kunnen hebben maar men laat de negatieve aspecten volledig buiten beschouwing. Men lijkt zich niet bewust van hoe het bij groepen mensen toch keer op keer uitmondt in een monocultuur. Dat mensen schikken voor een basale verstandhouding in plaats van unieke gedrag- en leefregels of opvattingen te behouden.
Hoe is het bevorderlijk voor een organisatie om verschillende managers met allerlei achtergronden te hebben? Heel leuk als ze van elkaar leren en dat zou inderdaad wel winst op kunnen leveren, maar wat als ze elkaar niet kunnen uitstaan? Mag de moslim-manager vijf keer per dag onder werktijd bidden? Respecteren we de hindoe-manager zijn wens om geen rundvlees meer aan te bieden in de kantine? En komen die nieuwe inzichten wel door hun culturele achtergrond of heeft het meer te maken met wie zij zijn als persoon en hun ervaringen?
Het is toch raar om te stellen dat een vrouw/Marokkaan/Chinees, omdat die een vrouw/Marokkaan/Chinees is, andere inzichten heeft die winstgevend gaan zijn voor een bedrijf? Daarmee reduceer je die persoon en diens bijdrage toch tot slechts een lid van een groep? Zo zullen ze het zelf ook gaan ervaren. Je kunt de vergaderingen en kantine-gesprekken al voorspellen: 'ik ben de verplichte Chinees.', 'jij zit hier alleen maar omdat je een vrouw bent, of niet?', 'hebben we nu niet 5 procent te veel moslims?'
Wie als kind of student in een nieuwe school terecht komt, graviteert ook naar gelijkgestemden. Ook binnen vriendengroepen vind je afwijkende meningen of inzichten maar passen deze binnen het kader dat zo'n groep definieert. Een moeder van het 'sukkeltje van de klas', die zo'n groep forceert om hem mee te laten doen, brengt haar kind daardoor ook alleen maar meer schade toe.
Voor zover ik heb kunnen zien zijn onderzoeken die diversiteitsbeleid ondersteunen helemaal niet zo waterdicht als men doet geloven. Het riekt naar ideologie met de schijn van wetenschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten