Trump en Xi Jinping keken elkaar aan: 'handelsoorlog even uitstellen'

Geen categorie02 dec 2018, 8:05
Bij de G20 zijn China en de Verenigde Staten tot elkaar gekomen. Enkele maanden geleden werd beleggers de angst gevoed dat een handelsoorlog voor de deur zou staan, maar deze is vooralsnog even uitgesteld. Trump en zijn Chinese collega zaten ruim twee uur met elkaar aan tafel en dineerden daarbij. Ze hebben afgesproken de komende tijd geen invoerheffingen tegen elkaar in te stellen. Het woord handelsoorlog zoals dit in de media vaak wordt genoemd, impliceert dat twee staten ruzie hebben om de handel. Dat is natuurlijk ook zo. Maar het zijn niet de staten die de uiteindelijke consequenties voelen in de portemonnee. Dat is uiteindelijk toch de burger, maar ook de producenten en werkgevers. Helemaal niet zo leuk dus zo'n handelsoorlog.
Een handelsoorlog tussen China en de VS kan dan ook beter worden gezien als een omgekeerde belastingheffing, waarbij het heffen van belastingen wordt uitbesteed naar de tegenpartij. China heft in zo'n situatie heffingen op Amerikaanse producten en vice versa. De producenten en consumenten verliezen en Trump en Xi Jinping 'winnen'. Tenminste zo lang de aandelenbeurs niet onder hun wapengekletter begint te dalen. Trump heeft zijn Chinese ambtsgenoot aangesproken op het feit dat de Chinezen verantwoordelijk zijn voor het leveren van chemicaliën als fentanyl. Dit is een basisgrondstof voor pijnstillers, maar wordt ook gebruikt voor het ontwikkelen van synthetische drugs. De omgekeerde opiumoorlogen waarbij China drugsgebruik in het Westen mogelijk maakt is een doorn in het oog van Trump.
Trump vindt het verder maar niets dat China meer exporteert naar de VS dan omgekeerd. Hartstikke vreemd, want het handelsoverschot van China komt wel in Washington terecht. Wat is er nu mooier dan Beijing dollarpapieren aanbieden en daarvoor elektronica, kleding en andere zaken te krijgen? Het kan eigenlijk niet beter, maar Trump vind het helemaal niets. Verder was Trump van mening dat de Chinezen teveel handelsbarrières opwerpen voor Amerikaanse bedreven en vroeg hij zijn ambtsgenoot nogmaals te kijken naar een mogelijkheid om het bedrijf NXP, over te nemen. Op dit moment is het zo dat overnames enkel plaatsvinden wanneer alle betrokken staten instemmen, maar de Chinezen waren in het verleden tegen een overname van Qualcomm. Xi Jinping heeft nu het voortel ontvangen om nogmaals te heroverwegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten