Pro-Brexit parlementariërs hebben het steeds meer gehad met Theresa May.
Dat Theresa May pro-Remain was wisten we natuurlijk al langer. Maar dat ze er vervolgens een puinhoop van zou maken bij de Brexit-onderhandelingen, tja, dat zagen de meeste waarnemers niet aankomen. May is namelijk alles behalve een politieke nieuwkomer én presenteert zich bewust als de officieuze opvolger van Margaret Thatcher.
Als Thatcher ergens goed in was dan was het in Europa vertellen wat ze met haar autocratische tendensen kon doen.
Ondertussen maakt May zo'n puinhoop van de onderhandelingen met de EU dat ze steeds meer pro-Brexit parlementariërs van haar eigen partij tegen zich in het harnas jaagt. Ze zijn nu vooral woedend omdat May heeft toegegeven dat het Europese Hof van Justitie jurisdictie over het Verenigd Koninkrijk houdt tijdens de zogenaamde 'overgangsfase.'
De conservatieve en eurosceptische Britse parlementariër Jacob Rees-Mogg zocht de confrontatie op met May door haar te vragen hoe het nou precies zit met de rol van dat Europese Hof. Toen zij toegaf dat het Hof wat haar betreft nog steeds van alles en nog wat te zeggen heeft over het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsfase maakte Mogg duidelijk dat dit volstrekt onacceptabel is.
"Als de EU nog steeds jurisdictie heeft, hebben we de EU niet daadwerkelijk verlaten. Dit is misschien wel de belangrijkste rode lijn als we er zeker van willen zijn dat de Leave-stem gerespecteerd wordt," aldus Mogg.
Eerder liet Boris Johnson al weten dat ook hij het volstrekt onacceptabel zou vinden als het Europese Hof voor Justitie macht zou behouden over zijn land.
Ook parlementariër Charlie Elphicke gelooft dat May belangrijkste strategische fouten maakt:
"Het gedrag van Brussel en het Europees Parlement maakt duidelijk dat we op dag één bereid moeten zijn om zelf te vertrekken, met of zonder deal. Daar komt nog eens bij dat we waarschijnlijk een betere deal krijgen als de EU weet dat we er geen enkele moeite mee hebben om de onderhandelingstafel te verlaten."
Het goede nieuws? Het heeft er alle schijn van dat May niet al te lang meer kan blijven zitten. De kritiek op haar neemt steeds meer toe. Op een gegeven moment breekt het lijntje dat haar nog overeind houdt en kan ze op zoek naar een andere carriere, zodat haar pro-Brexit opvolger de EU duidelijk kan maken wie hier nou precies de baas is.