Moderne geschiedschrijving onder vuur in nieuw, uitdagend boek. De meeste Nederlander zijn niet al te bekend met de ontstaansgeschiedenis van hun eigen land. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zij het liberale verhaal, dat we onze democratie, rechtstaat en
tolerantie hebben te danken aan diezelfde liberalen, slikken voor zoete koek.
Een nieuw boek van de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt moet hier verandering in brengen.
Het boek, dat de titel
Voor religie en vrijheid. Protestantse teksten over rechtstaat, tolerantie en christelijk burgerschap heeft meegekregen, stelt dat het christelijke Godsbeeld en mensbeeld de basis heeft gelegd voor de waarden van onze rechtstaat en voor echte tolerantie, "dat heel wat verdraagzamer is dan de tolerantie van veel hedendaagse liberalen”.
In het boek zijn vijftien historische teksten opgenomen over vrijheid, de rechtstaat en verdraagzaamheid, waaronder het Plakkaat van Verlatinge, teksten van Luther en Calvijn en beschouwingen van Groen van Prinsterer en A. F. de Savornin Lohman.
“De christelijke traditie is van onopgeefbaar belang geweest voor het ontstaan van onze rechtstaat, en blijft onmisbaar om die rechtstaat en echte tolerantie in stand te houden.”
Kortom, zonder het christelijke geloof geen vrijheid, geen rechtstaat en geen democratie. Zonder meer een prikkelende stelling, die veel Nederlanders – zelfs degenen die zich “rechts” noemen – al instinctief zal doen steigeren. Niet geheel verwonderlijk, daar de moderne Nederlander dergelijke taal nooit te horen of te lezen krijgt in
het links-seculiere medialandschap dat het debat bepaalt in dit land.
Des te meer reden om Voor religie en vrijheid te lezen, dunkt mij. Zeker geen boek voor bekrompen mensen die niet openstaan voor andere opvattingen over religie en vrijheid.
Spruyts boek zal worden gepresenteerd tijdens het St. Jansdebat op woensdag 14 januari, 20.00 uur in de Sint Jan in Gouda.