Vindt de ombudsman.
De
Kinderombudsman is niet te spreken over de toegang tot jeugdhulp. Die schiet wat hem betreft schromelijk tekort.
De Kinderombudsman constateert dat de hulp voor kinderen en jongeren na de decentralisatie nog een grote proeftuin is. Kinderen en jongeren die al voor 1 januari 2015 jeugdhulp ontvingen, ervaren tot op heden gelukkig weinig last van de veranderingen. Maar de Kinderombudsman is bezorgd over de kinderen die ná 1 januari voor het eerst jeugdhulp nodig hebben. De kinderombudsman vreest dat 'nieuwe' probleemgevallen niet vroeg genoeg gesignaleerd worden, waardoor er te laat wordt ingegrepen.
De oorzaak van deze problemen? Het Rijk heeft de
jeugdzorg in handen gegeven van gemeenten. Op zich hoeft dat geen enkel probleem te zijn, maar helaas is dat wél zo. De reden is dat gemeenten er helemaal niet klaar voor waren - of zijn. Ze doen hun best om alles op orde te krijgen, maar ze kunnen zich niet van de ene op de andere dag aanpassen.
Gek is dat niet; een bedrijf kan dat niet, een overheid al helemaal niet.
Daarom is het ook zo onverstandig dat de regering dit soort veranderingen er zo snel doorheen heeft gejaagd. Ja, er moet het één en ander veranderen aan de manier waarop Nederland geregeerd wordt en - alweer ja - er vaak kunnen zaken beter op regionaal dan op landelijk niveau worden geregeld. Dat klopt allemaal. Maar dat betekent niet dat je probleemloos van de ene op de andere dag kunt overstappen op een nieuw systeem, waarin gemeenten ineens verantwoordelijk worden voor zaken waar ze zich tot voor kort totaal niet mee bezighielden, en waarvoor ze dus ook de interne structuur niet hebben.
Hervormingen moeten altijd gradueel worden ingevoerd. Doe je dat niet, dan veroorzaak je zeker op de korte termijn alleen maar meer problemen dan je oplost.