GeenPeil liep vast in "procedures die tot vertraging, chagrijn en onzekerheid leiden", en trekt de subsidieaanvraag daarom in.
GeenPeil heeft een radicale beslissing genomen: de organisatie ziet af van overheidssubsidie voor hun campagne over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De beslissing van GeenPeil is opvallend: het was immers de inzet van GeenPeil die een referendum over het EU-associatieverdrag mogelijk maakte. De keuze om af te zien van subsidie voor een campagne over het associatieverdrag zelf, betekent dat GeenPeil 100.000 euro misloopt.
De reden om af te zien van het campagnegeld is volgens de organisatie de enorme bureaucratische rompslomp waar een subsidieaanvraag mee gepaard gaat. Bart Nijman (campagneleider van GeenPeil) schrijft:
"Een aanvraagformulier waarop ruimte was voor 1 ondertekenaar, waarop ze werden teruggezonden omdat er volmachten en bestuursbesluiten hadden moeten worden ingeleverd. Een formulier waarop ruimte is om acht begrotingsregels op in te vullen, waar vervolgens blijkt dat je met gedetailleerde begrotingen en offertes had moeten werken. Een formulier waarop je in een klein vakje het basisplan van je campagne kort uiteen kon zetten, waar achteraf blijkt dat je complete projectplannen had moeten indienen."
Geenstijl en GeenPeil hebben naar eigen zeggen geen zin om vast te lopen in een moeras van procedures, en heeft daarom besloten om dan maar geen subsidie aan te vragen. Begrijpelijkerwijs leidde die beslissing tot brede verbazing – het is toch zonde om zoveel geld te laten liggen. Joshua Livestro die een campagne vóór het associatieverdrag leidt, en zelf wél subsidie opstrijkt, vindt het maar raar:
https://twitter.com/JoshuaLivestro/status/698064774656036864
De Tweede Kamerfractie van VoorNederland (VNL) verbaast zich ook over de actie van GeenPeil, maar meent juist dat het proces van subsidieaanvragen moet worden versoepeld: als nota bene de initiatiefnemer van het referendum afziet van subsidie, is dat volgens de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren eigenlijk een vorm van obstructie van het democratische proces.
Het moge duidelijk zijn dat het laatste woord nog niet over deze kwestie is gezegd. De handelswijze van de referendumcommissie krijgt in ieder geval veel kritiek, en GeenPeil is er klaar mee. Het initiatief vraagt hun supporters nu om zelf geld te doneren, om zo toch een campagnebudget op te bouwen.