Tienduizenden gedupeerde beleggers door fiasco bij Duitse Prokon windmolens

Geen categorie18 jan 2014, 16:30

Het zoveelste piramidespel stort in.

Reeds vele jaren heb ik gewaarschuwd voor de risico's van beleggen in duurzame energie. In een discussie in Buitenhof met de toenmalige staatssecretaris Pieter van Geel van VROM, merkte ik op: 'Er wordt vaak gesuggereerd dat we in zonne– energie en windmolens veel geld kunnen verdienen als we een beetje geforceerd de energie–intensiteit van onze economie zouden verminderen. Maar als je dan kijkt naar een land als Denemarken – die hebben een succesvolle windmolenindustrie – nou, als de subsidiestekker eruit gaat – en die gaat er op een gegeven moment uit – dan ligt die windmolenindustrie op zijn gat. (Met die kennis van nu is deze discussie nóg interessanter dan op het moment dat deze werd uitgezonden.)

Na het debacle in de zonne–energiesector in onder meer Duitsland en Spanje (zie hier) is nu de windmolenindustrie in Duitsland aan de beurt.

Onder de titel, 'Windmolenfiasco bedreigt 75.000 beleggers', schreef Maurits Kuypers in het Financieele Dagblad:

Duizenden Duitse en vermoedelijk ook Nederlandse beleggers dreigen hun geld te verliezen bij een investering in windmolenparken. Dat blijkt uit mededelingen dinsdag van Prokon, een Duitse ontwikkelaar van hernieuwbare energie, zoals windenergie, biomassa en biobrandstoffen. Het bedrijf staat op omvallen.

In totaal hebben circa 75.000 beleggers gezamenlijk voor bijna € 1,4 mrd geïnvesteerd in zogenoemde ‘Genussrechten’ van Prokon, een effectenvorm zonder stemrecht waarbij in een faillissement de certificaathouder achteraan in de rij crediteuren staat. .

Belangenverenigingen voor beleggers waarschuwden al langer dat het een aanbieding is die vermoedelijk te mooi is om waar te zijn. Prokon kan weliswaar leunen op een vaste inkomensstroom uit zijn windmolens, maar dat is te weinig om te voldoen aan het beloofde rendement van ten minste 6%.

Toen medio vorig jaar ook de Stiftung Warentest, de Duitse consumentenbond, zich aansloot bij de kritiek was het hek van de dam en stortte het Prokon-systeem in. In plaats van een constante aanwas van nieuw vermogen begonnen beleggers hun Genussrechten te verkopen. Prokon zit daardoor met een enorm liquiditeitsprobleem, omdat het nieuw geld nodig heeft om aan de oude renteverplichtingen te voldoen. Dit weekend werd duidelijk hoe ernstig de situatie is toen Prokon bekendmaakte dat als meer dan 5% van de beleggers zijn geld terugtrekt het bedrijf failliet is.

Volgens Jürgen Kurz van de Duitse belangenvereniging voor beleggers DSW is daarmee het doek zo goed als gevallen. Prokon maakte dinsdag zelf bekend dat inmiddels 13% van de klanten heeft aangegeven zijn geld terug te willen hebben. ...

Kurz gaat ervan uit dat ook Nederlandse beleggers in Prokon geïnvesteerd hebben. Hoeveel durft hij niet te zeggen. ‘Het enige dat ik kan zeggen is dat de telefoon hier roodgloeiend staat.’

Aldus het Financieele Dagblad (betaalmuur).

Hieruit blijkt maar weer eens dat de goedgelovigheid van mensen welhaast grenzeloos is. Maar gelukkig zijn er kwaliteitsmedia, zoals het Financieele Dagblad, die beleggers een informatievoorsprong geven, waardoor zij meer verantwoorde beslissingen kunnen nemen. Maar, helaas, ook het FD verkeerde de afgelopen tien jaar in de ban van 'klimaat' en 'duurzaam'. Kritische artikelen werden stelselmatig geweigerd. Daardoor heeft het zijn lezers niet goed geïnformeerd. Die zitten nu op de blaren.

'Duurzaam' maakt meer kapot dan je lief is!

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten