Met één op de vijf aangiftes wordt niets gedaan, zonder nader onderzoek.
Uit onderzoek van
RTL Nieuws blijkt dat aangiftes massaal in de prullenbak verdwijnen. Dit terwijl de
politie iedereen oproept om juist van alle misdrijven
aangifte te komen doen.
Ruim 360.000 aangiftes werden onderzocht. Daarvan werd in 37 procent van de gevallen de zaak opgehelderd – verdachten kwamen voor de rechter. Vooral bij ernstige misdaden zoals moord werden de daders opgespoord.
Helaas bleef 42 procent van de aangiftes onopgelost. Vooral woninginbraken werden zelden opgelost door de politie.
Maar liefst 21 procent van de aangiftes (76.000) werd niet eens onderzocht. Vooral autodiefstallen lijken straffeloos te kunnen plaatsvinden – slechts een kwart van de aangiftes van autodiefstal werd door de politie onderzocht. Ook werden 35.000 aangiftes van woninginbraak zonder verder onderzoek aan de kant geschoven. Dit terwijl de richtlijn van het Openbaar Ministerie stelt dat alle woninginbraken moeten worden onderzocht – gezien de grote impact op slachtoffers.
Zelfs zaken waarbij de dader op camerabeelden te zien is, werden vaak niet adequaat onderzocht. Dit komt vooral door een gebrek aan rechercheurs.
Volgens de politie zijn de uitkomsten van het onderzoek echter
onjuist:
RTL Nieuws heeft via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) informatie gevraagd en gekregen uit het zogeheten BOSZ systeem. Dit is een computersysteem dat is ontwikkeld om te kunnen volgen in welk stadium een zaak zich bevindt. Het is echtyer geen systeem waar men één op één resultaten uit kan halen. Daarvoor heeft ons korps een ander systeem in gebruik, namelijk de Basisvoorziening Handhaving (BVH). Dat heeft de politie meteen bij de verstrekking van de informatie duidelijk gemaakt aan de redactie.