U heeft het inmiddels ongetwijfeld al gehoord: op vrijdag 23 mei aanstaande verdwijnt Pauw & Witteman; het iconische late night-discussieprogramma van de VARA.
Hier bij DDS-HGL - of bij DDS in z'n algemeenheid - zullen we er niet erg rouwig om zijn. De twee overbetaalde presentatoren van de VARA hebben zo'n acht seizoenen lang één van de meest politiek-bevooroordeelde programma's van de Nederlandse buis gemaakt. In acht fragmenten zullen we u duidelijk maken waarom.
Het Marijnissen-abonnement
Direct vanaf het prille begin van Pauw & Witteman hebben de journalisten een abonnement uitgedeeld aan één man: Jan Marijnissen. In de eerste twee jaar van de show was de toenmalig voorman van de SP zo'n beetje elke week te gast in de talkshow en mocht hij iedereen met zijn Brabantse charme inpalmen en bewegen om op zijn maoïstische bende te stemmen. Het had effect: in november 2006 behaalde de SP het ongeëvenaarde aantal van 25 zetels bij de verkiezingen.
"Wilders mollen"
In september 2007 hebben Pauw & Witteman de wat verwarde oud-politiechef Joop van Riessen te gast. De man denkt dat hij iets verstandigs zegt, maar zit gewoon hardop te dagdromen over het omleggen of fysiek verminken van PVV-leider Geert Wilders. Presentatoren Pauw en Witteman grijpen niet in. Diederik Samsom - destijds nog mét haar, maar zonder fractievoorzitterallures - laat ook na Riessen tot de orde te roepen voor zijn geweldsmijmeringen en doet het allemaal wat wegwuivend af.
"Begin eerst de persoonlijke beveiliging van Wilders op te heffen"
In 2008 is het opnieuw raak met de virulente doodsfantasieën ten aanzien van Geert Wilders. Columnist Henk Hofland durft met droge ogen te beweren dat het verstandig zou zijn de persoonsbeveiliging van de PVV-leider op te heffen. Vrijheid van meningsuiting? Bah!
De broer van Geert Wilders
Het is vrij algemeen bekend dat de PVV-fractie het VARA-programma zo veel als maar kan ontwijkt. Uit pure frustratie hierover werd in november 2009 niet Geert Wilders, maar Paul Wilders uitgenodigd in de studio. De oudere broer van. Had natuurlijk niks te vertellen of een interessant verhaal op te hangen.. maar ja, broer van. Dus leuk. Nee dus.
Het "onmenselijke" kabinet Rutte I
In 2011 was Nederland in rep en roer vanwege Mauro, de Angolese asielzoeker met een hoge aaibaarheidsfactor. Paul Witteman liet zich duidelijk ook niet onberoerd en kon het niet laten samen met de PvdA, SP, GroenLinks en de linkervleugel van het CDA op de barricaden te klimmen. Dat zoiets ongepast is voor een objectieve talkshowhost, heeft hij weggewuifd. Witteman associeert zichzelf graag met linkse politiek.
Vrouwen achter het aanrecht
Paul Witteman is niet alleen links, maar ook verschrikkelijk uit de tijd en ouderwets. Wanneer eind 2011 een relatief jonge vrouw een hoge functie binnen het Nederlandse staatsbestel gaat bekleden, is dat voor hem dan ook reden om quasi-seksistische opmerkingen te gaan zitten uitventen. Wake up, Paul. Dit is de éénentwintigste eeuw. Niet 1957.
Obama, de verlosser
Nog verliefder dan op de Nederlandse linkse partijen zijn Pauw en Witteman op president Obama. Toen de man vorige maand in Nederland was, hadden de VARA-talkshowhosts moeite zich te bedwingen en hun onverkorte verwondering voor de blunderpresident te verhullen. Pauw: "Het schijnt dat als je Obama hebt gezien, je nooit meer dezelfde bent." Blergh. Kots.
Verkiezingen duiden met links
Dit zijn de geniepige trucjes die worden uitgehaald om de algehele toon van het programma naar links te trekken. Als er verkiezingen geanalyseerd moeten worden, wordt een heel blik aan ex-politici opengetrokken. Dat is op zich niet erg, maar wel dat de verhouding links/rechts zo'n beetje vijf tot één is.