Thuiszorg blijkt één grote bende: patiënten onterecht vastgezet, ongeschoold personeel dienst insuline en sondevoeding toe

Geen categorie02 aug 2018, 10:00
Ouderen worden in Nederland slechter behandeld dan dieren. Maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) grijpt niet in.
De Consumentenbond maakt zich ernstig zorgen over de staat van de thuiszorg. Die faalt namelijk keihard. Zo dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe, en worden patiënten "onterecht vastgezet." De inspectie is daarvan op de hoogte, maar doet niets.

De Consumentenbond bestudeerde vijftig inspectierapporten van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde.

Ook is er niet voldoende personeel om daadwerkelijk voor de mensen te zorgen én leveren personeelsleden maar al te vaak geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), waardoor thuiszorginstanties helemaal niet weten of hun personeel wel, je weet wel, betrouwbaar is.
"Extra zorgelijk is dat de toezichthouder nauwelijks ingrijpt. De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren," aldus de directeur van de Consumentenbond, Bart Combée. "Het is onbegrijpelijk dat de inspectie hier zo laks in is."
Hilarisch genoeg heeft de inspectie het antwoord klaar:
"De maatregel die we treffen moet in verhouding staan tot het risico. ... Niet voldoen aan de randvoorwaarden voor veilige en goede zorg is inderdaad een risico, maar instellingen krijgen van ons ook de kans te verbeteren. Daarbij is vertrouwen belangrijk. Heeft de inspectie er vertrouwen in dat een zorgaanbieder verder werkt aan verbetering? Zo niet, dan is dat een extra risico en dus wordt de kans op een bezoek in het kader van ons risicotoezicht nog groter."
Uhu, Ja. Natuurlijk.
Ik heb hier onderhand wel een beetje genoeg van. Het is duidelijk dat er maar één ding opzit: totale transparantie in de politiek. Kijk naar wat er in Amsterdam gebeurde met het deradicaliseringsbeleid en nu dit met de thuiszorg. Alles wordt 'geheim' gehouden, niet omdat dit de belangen van ons -- Nederlanders -- dient, maar omdat topmensen zichzelf daardoor beschermen.
Daar moeten we maar eens klaar mee zijn. Er is werkelijk geen enkele reden waarom de inspectie niet alle informatie over alle organisaties en instellingen in Nederland kan delen, en dan niet één keer per jaar ofzo (hoewel dat al een verbetering zou zijn), maar continu. Als een soort lopende rapportage.
Een andere manier om dit soort systematische problematiek écht op te lossen is er niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten