Voor leave-stemmers is de Brexit-speech van Theresa May in Florence uitgelopen op één grote teleurstelling.
Er was al veel over gespeculeerd, maar vrijdag was het dan eindelijk zo ver: Theresa May hield in het Italiaanse Florence haar speech over de gang van zaken betreffende de Brexit, en haar visie op de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De afgelopen dagen was er veel gedoe over delen van de speech die uitgelekt zouden zijn: zo zou May vandaag gaan zeggen dat de Britten inderdaad bereid zijn om geld over te maken naar Brussel voor de Brexit.
Dat heeft ze tot opluchting van velen niét gezegd, maar voor de rest was er voor aanhangers van een harde Brexit geen enkele reden tot juichen wat betreft het vertrek uit de Unie. Sterker nog: de toespraak van May zat zo vol lovende woorden over die kliek dat het eerder een pleidooi leek voor toetreding tot de EU - dat kan niet helemaal de bedoeling zijn. De Britse premier vulde de helft van de tijd met het schetsen van de 'bijzondere band' die Europa en Groot-Britannië hebben en in de toekomst zouden moeten hebben. Volgens haar is de Europese Unie niet eens wat slechts, maar is het slechts 'iets wat niet helemaal bij de Britten past'. Dat is natuurlijk vloeken in de kerk voor de leave-stemmers, maar die lieve woorden zijn lang niet het enige waar ze zich zorgen om moeten maken.
In maart 2019 moeten de Brexit-onderhandelingen formeel worden afgesloten, of er dan een overeenkomst ligt of niet. Vanaf dat moment zijn de Britten officieel niet langer deel van de 'Europese familie', maar het sleutelwoord hier is "officieel". May vroeg namelijk om een overgangsperiode van maar liefst twee jaar voor haar land, waarin er niets zou veranderen ten opzichte van de huidige situatie... als het niet langer wordt. Die periode zou nodig zijn om voor te bereiden op de nieuwe situatie en om 'bedrijven de kans te geven om aan te passen'. In feite is dit natuurlijk een stevige knieval voor iedereen die de Brexit niet ziet zitten: als dit voorstel doorgaat, zou het Verenigd Koninkrijk in de praktijk niet in 2019 onafhankelijk van Brussel worden, maar in 2021... over vier jaar dus pas, en vijf jaar na het Brexit-referendum.
Als zure kers op de taart bevestigde de premier ook nog maar eens dat huidige Europese wetten om zullen worden gezet in Britse wetten, maar wat er zou gebeuren met wetten die tijdens de 'overgangsperiode' toegevoegd of gewijzigd worden, bleef ze vaag over.
Nee, het was geen speech om vrolijk van te worden als Brexiteer. Na afloop van de toespraak werd dan ook terecht vanuit het publiek de vraag gesteld: leuk dat de UK zoveel concessies aan Brussel doet, maar wat hebt ú nou voor ons uit de onderhandelingen weten te slepen? De vage reactie van May op die vraag gaf wel aan wat het juiste antwoord daarop was.