Hoewel Amerikaanse media het steevast over "een massamoord" hebben is het duidelijk dat de aanval in San Bernardino, Californië, niets meer of minder is dan een terroristische aanval van moslimextremisten. De aanval is te vergelijken met de aanslagen in Parijs van vorige maand: ook toen openden extremisten het vuur op onschuldige mensen. En ook toen waren de daders zwaar bewapend.
Eén van de daders, de man - Syed Rizwan Farook geheten - had via het internet contact met verschillende terroristische organisaties. Het zou gaan om Al Shabaab in Somalië en Al Nusra in Syrië. Beide groepen zijn gelieerd aan Al Qaeda, de organisatie van de enkele jaren geleden gedode Osama bin Laden en de huidige leider, Ayman Al-Zawahiri.
Ondertussen heeft het er alle schijn van dat de vrouwelijke aanslagpleegster, Tashfeen Malik, tijdens of kort voor de aanslag trouw zwoor aan ISIS. Zij deed dat op Facebook. Volgens Nu.nl is het niet duidelijk of ze daadwerkelijk contact had met ISIS' leiders, maar dat is natuurlijk irrelevant. Punt is dat ze hun ideologie deelde en zich deel voelde van die vreselijke organisatie.
Geen wonder dus dat de Amerikaanse FBI gisteren liet weten dat het de 'mass shooting' onderzoek als zijnde een terroristische aanslag. Dat was het namelijk ook. Beide aanslagplegers waren geradicaliseerde moslims. Ook hadden ze thuis nog veel meer zogenaamde pipe bombs liggen. De autoriteiten beschreven hun huis zelfs als een bomb factory. Het is duidelijk dat ze van plan waren om nog veel meer aanslagen te plegen.
Ironisch genoeg Farook een week of wat voor de aanslag een verhit debat hebben gehad met een collega. Het onderwerp? "Islam is vrede." Farook verdedigde die stelling, de collega was daar niet van onder de indruk. Na de aanslagen kunnen we concluderen wie gelijk had... interessant genoeg, zelfs in de ogen van Farook zelf, die daarvoor nog deed alsof hij vreedzaam en vredelievend was. Het is bijzonder triest dat de collega dit debat uiteindelijk met zijn leven moest bekopen; hij was namelijk één van de slachtoffers.