Terechte vragen PVV en SP over veiligheid zorgdossiers

Geen categorie14 dec 2011, 17:45

De zorgverzekeraar kijkt mee.

Althans, dat is waar PVV en SP zich terecht zorgen om maken. Waar de rest van de Tweede Kamer gezapig meestemt met het Landelijk Schakelpunt (LSP), nam alleen de uiterste linkerhelft der parlementariërs de moeite kritisch te zijn. Wat is het LSP eigenlijk? Van de website van het Elektronisch Patiëntendossier:

Het landelijk schakelpunt (LSP) vormt de spil van de landelijke infrastructuur voor de zorg: de AORTA. Het LSP is een ‘verkeerstoren’ en regelt de inzage in medische gegevens van patiënten die lokaal opgeslagen zijn bij zorgaanbieders. Via het LSP kunnen zorgaanbieders betrouwbaar, veilig en snel actuele informatie opvragen uit systemen van collega-zorgaanbieders.

Formeel kunnen alleen zorgaanbieders (ziekenhuizen, verpleegtehuizen etc.) via het LSP in uw medisch dossier kijken, maar hoe veilig zijn uw privégegevens?

Karen Gerbrands (PVV) en Renske Leijten (SP) vreesden dat zorgverzekeraars ongeoorloofd de dossiers van patiënten en cliënten zouden raadplegen wanneer zij meebetalen aan een privaat LSP. Schippers stelde hen gerust en verklaarde dat de rol van de zorgverzekeraar is vastgelegd. “De elektronische dossiers zijn alleen toegankelijk voor zorgverleners. Zorgverzekeraars hebben en krijgen geen toegang.” Wanneer de verzekeraars toch de gegevens bekijken, is er sprake van een strafbaar feit. Volgens Schippers staat daar 1 tot 4 jaar cel op.

En dan nu even een zeer denkbaar scenario: alleenstaande moeder werkt parttime in de zorg (en voordat moreel verpeste mensen schreeuwen dat ze dan maar voltijd moet gaan werken: deze vrouw voedt haar kinderen op in de overige tijd), verdient nauwelijks genoeg om haar kinderen fatsoenlijk te kleden en krijgt een buitengewoon aanlokkelijke aanbod. Een onbekende man biedt haar duizend euro, als zij hem kan vertellen hoe het met de gezondheid van meneer X staat.

Meneer X is namelijk van plan over te stappen van zorgverzekeraar en wilde zich verdacht uitgebreid aanvullend verzekeren. Een zorgverzekeraar ziet daarin van een kilometer afstand een enorme kostenpost en trekt een en ander na. Meneer X bleek aan nogal wat mankementen te lijden die zowel buiten de AWBZ als de basisverzekering vielen. Zo'n klant aannemen is onrendabel, nu weet de zorgverzekeraar dat meneer X geweigerd moet worden. En laten we niet vergeten: deze meneer kan geweigerd worden, omdat het om aanvullende verzekeringen gaat. Dankzij een nietsvermoedende zorgverlener bespaart de zorgverzekeraar vele duizenden euro's.

Medische gegevens zijn geld waard, het wordt tijd dat tante Schippers dat eens erkent. De eerste stap in de goede richting is het lossnijden van de band tussen het EPD/LSP en de zorgverzekeraars.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten