Tea Party doelwit Amerikaanse Belastingdienst

Geen categorie14 mei 2013, 10:00
Schandaal.
Een klassiek Amerikaans politiek schandaal - met beschuldigingen van leugens, bedrog, machtsmisbruik en een doofpot - waarbij de meest gehate overheidsinstantie, de Amerikaanse Belastingdienst betrokken is. Het schijnt dat de Amerikaanse Belastingdienst al in 2010 is begonnen met de selectie van de Tea Party en andere rechtse groeperingen voor een uitgebreide controle, die begon in 2011, vanwege hun vrijstelling van de belastingplicht. Dit is gebleken uit een conceptrapport van de Inspecteur Generaal van het Ministerie van Financiën, waar Associated Press de hand op heeft weten te leggen. Volgende week wordt het rapport gepubliceerd.
De belastingdienst heeft steeds ontkend dat de controles van de belastingdienst gericht waren op conservatieve politieke organisaties tijdens de verkiezingen van 2012. Afgelopen vrijdag is dit door de leiding van de Belastingdienst toch toegegeven en gekwalificeerd als 'onbehoorlijk'. Hoewel de Belastingdienst hiervoor verontschuldigingen heeft aangeboden, is het Witte Huis van President Obama door dit schandaal ernstig in verlegenheid gebracht. Dat kan hij nu niet gebruiken, omdat hij de Republikeinen in het Congres nodig heeft voor versoepeling van de immigratiewetgeving, strengere wapenwetgeving, de verhoging van het wettelijk schuldmaximum en om uit de impasse over de begroting te komen. Onder druk van gematigde Republikeinse leden van het Congres, zoals Senator Susan Collins uit Maine, en de media - van links tot rechts - heeft Obama deze dubieuze handelwijze van de Belastingdienst in ongebruikelijk sterke bewoordingen veroordeeld. 'Schandalig' was de kwalificatie van Obama, die beloofde dat 'de verantwoordelijken ter verantwoording zullen worden geroepen'. Obama valt uiteraard niks te verwijten, hij wast zijn handen in onschuld.
De Republikeinse oppositie is laaiend over de politieke inquisitie van conservatieve politieke organisaties door de federale overheid. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft al hoorzittingen aangekondigd. Ook een diepgaand parlementair onderzoek naar deze praktijken bij de belastingdienst is geopperd. Senator Rubio (Florida) heeft al gevraagd om het ontslag van de hoogste baas van de Belastingdienst. Een Republikeinse afgevaardigde uit Ohio heeft al een wetsvoorstel ingediend, dat zorgt voor strengere straffen zoals een boete van maximaal 5000 dollar en zelfs gevangenisstraf voor deze vormen van machtsmisbruik en politieke willekeur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten