Studentenkamers kunnen goedkoper

Geen categorie28 jun 2014, 13:59
Maar niet op de markthatende manier waarop studentenvakbond LSVB dat voorstelt.
De studentenvakbond LSVB en NU.nl hebben uitgezocht hoe duur studentenkamers zijn, en zijn tot de weinig verrassende conclusie gekomen dat deze inderdaad behoorlijk prijzig zijn. Al eve min was verrassend dat kamers in Amsterdam het (bijna €34,- per m²) duurst van allemaal zijn, en in Apeldoorn (bijna €18,-, en kan je dat überhaupt een studentenstad noemen?) het goedkoopst.
De LSVB spreekt er schande van dat in steden als Amsterdam, Leiden, Delft en Utrecht de prijzen hoog zijn, maar wellicht dat de vakbondsleden zich eens moeten verdiepen in de grondprijzen. Het lijkt me voor zichzelf spreken dat wanneer de huizen duurder zijn voor de eigenaar (meer hypotheeklasten per maand, en een grotere koopsom die moet worden terugverdiend), de huren ook hoger liggen.
Dit is gewoon inherent aan de huizenmarkt, en kan door niemand - ook niet door studenten - omzeild worden. Als een student minder wil betalen voor een kamer, moet hij niet klagen dat de huren in zijn stad te hoog zijn, maar gaan studeren in een minder prijzige stad. Nee, Leeuwarden en Apeldoorn hebben niet hetzelfde voorzieningenniveau als Amsterdam en Rotterdam, maar je kan niet redelijkerwijs verwachten voor een dubbeltje op de eerste rij te mogen zitten.
Ten tweede is een kamer natuurlijk waard wat de gek er voor geeft. Dat de LSVB bijna alle huisbazen van Nederland even framet als gierige geldwolven, gaat alle perken te buiten:

Deze prijzen zijn te hoog en zeer kwalijk, zegt een woordvoerster van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB). "Helaas zijn er nog veel louche huisbazen die misbruik van de hoge kamernood maken."

Zoals ik al schreef: een kamer - zoals elk product - is waard wat de gek er voor over heeft. Bij studenten is dat simpelweg heel veel geld, omdat iedere student rücksichtlos honderden euro's per maand kan bijlenen om bijvoorbeeld zijn levensstijl te onderhouden, maar de universitair geschoolden blijken ook prima bereid dit geld over te willen maken naar de huisbaas.
En dan komen we nu bij de titel van dit artikel: studentenkamers kunnen inderdaad goedkoper. Je moet dat gemakzuchtige en te eenvoudig verstreke leningen aanpakken. Als studenten per saldo over minder geld beschikken moet je eens zien hoe snel die huurprijzen dalen.
Of dit een wondermiddel is tegen de al decennialang relatief hoge kamerprijzen weet ik niet, maar ik weet wel dat dit veel meer zin heeft dan de suggestie van de LSVB om via een mal en rigide puntensysteem (inderdaad: rechtstreeks afkomstig uit een plan-socialistisch sprookje) een fictieve prijs te berekenen en daarmee stampij te maken bij je huurbaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten