Gisteravond 21 uur (UK time) was het dan eindelijk zover: de EBA (Europese Banken Autoriteit) maakte de resultaten bekend van de periodieke twee jaarlijkse testen van ruim 50 grote Europese systeembanken. Bij die testen wordt er gekeken wat er met de banken gebeurt als zich onverwacht grote tegenvallers voordoen. Bijvoorbeeld een beurskrach of een scherpe daling van de huizen markt. De test moet inzicht geven in de mate waarin genoemde banken voldoende eigen kapitaal hebben om dergelijke gebeurtenissen op te vangen.
Er voldeed - geheel volgens verwachting - slechts één systeembank niet aan de test: de Banco Monte dei Paschi di Siena, 's werelds oudste bank. In allerijl is de bank nu bezig met een reddingsplan om alsnog te voldoen aan de test: er komt een kapitaalversterking van 5 miljard en er wordt voor een bedrag van 10 miljard aan slechte leningen van de balans gehaald en in een afwikkel-vennootschap gestopt.
Ook de twee Duitse banken, de Commerz Bank en de Deutsche Bank, slaagden voor de test, zij het nipt. Er werd vooraf met argusogen naar deze banken gekeken, met name naar de Deutsche, vanwege de omvangrijke derivatenportefeuille van deze grote bank, de grootste van Duitsland. Ook de Nederlandse banken slaagden voor de test. De BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) kwam er als beste uit, gevolgd door ABNAMRO, ING en hekkesluiter RABO.
Nu kun je je afvragen of deze stresstest voldoende mate 'stress' bevat. Recent internationaal onderzoek schatte dat er minstens 900 miljard extra kapitaal in de Europese bankensector gepompt moet worden. Veel meer dan de 260 miljard die er sinds 2011 in gepompt is. Bovendien zijn de effecten van de Brexit en de negatieve rente's niet meegenomen in de test. Ook zijn Griekenland en Portugal niet meegenomen en is er geen verwijzing gemaakt naar de nieuwe eisen aan de banken in het kader van 'Basel IV'. Deze standaard beschrijft onder andere de eisen die in de nabije toekomst aan de kapitaal ratio's van banken moeten worden gesteld. Kortom, de vraag is gewettigd of deze stresstest het vertrouwen in de Europese bankensector zal herstellen. De economieredactie van de Britse krant Financial Times heeft zo zijn twijfels. So do I.