Steenrijke Google-oprichter heeft geheim plan om grootste vliegtuig ter wereld te bouwen

Geen categorie26 mei 2017, 21:00

Sergey Brin werkt aan een hi-tech luchtschip dat bijna 200 meter lang zal worden.

Volgens de Britse krant The Guardian werkt Google-oprichter en miljardair Sergey Brin in het diepste geheim aan een gigantisch vliegtuig. Het bijna 200 meter lange luchtschip zou het grootste vliegtuig ter wereld worden en kost minimaal 100 miljoen dollar. Volgens insiders in het bouwproject gaat het om een revolutionair concept: het vliegtuig wordt een soort zeppelin, die geen landingsbaan nodig heeft om op te stijgen of te landen.

Op die manier kan het luchtschip overal ter wereld landen om enorme ladingen goederen af te leveren. Met name voor humanitaire missies in afgelegen locaties zou dit een enorme uitkomst zijn: je kunt dan immers snel eten of goederen leveren, zonder dat er een vliegveld in de buurt hoeft te zijn. Overigens heeft het luchtschip niet alleen humanitaire doeleinden: Sergey Brin zou het ook willen gebruiken als "luxejacht" voor zijn familie en vrienden.

De mensen die de informatie over het project hebben gelekt aan The Guardian doen dat anoniem, omdat ze geheimhoudingsverklaringen hadden getekend. Zelf heeft Sergey Brin nooit een woord losgelaten over een dergelijk revolutionair bouwproject. Het luchtschip wordt gebouwd in een enorme hangar op een vliegveld van NASA, ver weg van nieuwsgierige journalisten of vliegtuigspotters.

Luchtschepen uit het verleden, zoals de zeppelin Hindenburg, maken gebruik van een ballon met gas om op te stijgen. Brin zou eerst de voorkeur hebben gehad voor waterstofgas, maar omdat dat een brandbaar gas is, is het vandaag de dag niet toegestaan om het te gebruiken voor een luchtschip. Het huidige project maakt gebruik van helium.

Ook is er een speciaal systeem ingebouwd om te zorgen dat het luchtschip snel lading kan afleveren. Bij traditionele luchtschepen of luchtballons moet altijd hetzelfde gewicht aan boord zijn om de stabiliteit te bewaren. Stel dat een luchtschip ergens 1000 kilo hout aflevert, moet er ook weer 1000 kilo aan ballast in om de stabiliteit te bewaren. Met het nieuwe luchtschip is dat niet nodig.

Google weigert om commentaar te leveren op het project, en ook Sergey Brin zelf zwijgt in alle talen. Het is niet bekend wanneer het veelbelovende luchtschip af zal zijn, maar één ding is zeker: wanneer het zijn eerste testvlucht maakt, zal iedereen het weten. Zo'n enorm schip is immers niet te missen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten