Nederland is steeds minder in trek bij Nederlanders. Door de economische crisis en ongetwijfeld ook door de hoge belastingdruk emigreren steeds meer Nederlanders naar het buitenland.
In de eerste vijf maanden van 2012
emigreerden 52.000 Nederlanders, vooral naar gebieden waar de economie níet stilstaat, zoals Singapore, Hong Kong, China. Een jaar geleden vertrokken er 'slechts' 47.000 in de eerste vijf maanden van het jaar. In 2010 waren het er iets meer dan 44.000. Het cijfer blijft dus maar stijgen, jaar na jaar na jaar.
Op dit moment gaan gemiddeld zo'n 344 Nederlanders per dag weg. 344. Per dag. Binnen een paar weken emigreert een hele wijk, op zoek naar een betere toekomst. Mag u raden wie er voor terugkomen. Precies. Vorig jaar kwamen ongeveer 160.000 buitenlanders naar Nederland. 40 procent daarvan is afkomstig uit de Europese Unie. Denk aan Italianen, Polen, etc. De rest komt niet uit de Europese Unie. Denk aan Marokkanen, Chinezen, Turken, etc.
Het wordt voor steeds meer Nederlanders een serieuze optie: de hoge belastingdruk, de regeldruk, het tekort aan banen, het wegblijven van de economische groei, het leefklimaat, het houdt een keer op. Moeten we nou schrikken van de nieuwste emigratiecijfers? Niet per se, want het is een logisch gevolg van de vrije markt, van vraag en aanbod. Als hier geen werk is voor een architect of een piloot, dan kunnen ze het beste verhuizen naar landen waar de economie floreert. Daar ligt het werk voor het oprapen.
Maar het draait niet alleen om werk. In Nederland blijven wonen is simpelweg niet meer aantrekkelijk voor steeds meer mensen. Het leven is duur en het wordt alleen maar duurder. De belastingen gaan veel verder omhoog, de zorgkosten blijven stijgen, het openbaar vervoer wordt onbetaalbaar, de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en/of afgeschaft, de autobezitter wordt nog verder uitgemolken, en zo kan ik nog duizend woorden doorgaan.
Je hoeft dus niet alleen om werk verlegen te zitten om emigratie te overwegen. Ook de hoge belasting- en regeldruk in Nederland zijn twee goede redenen om te vertrekken. De politiek zou zich zorgen moeten maken om het feit dat (hogeropgeleide) hardwerkende en welwillende Nederlanders (autochtoon én allochtoon) worden ingeruild voor een nieuwe generatie werklozen uit Noord-Afrika en laagopgeleide Oost-Europeanen die voor een handvol euro's in de kassen komen werken. Een kleine nuancering is overigens op z'n plaats: het is niet zo dat alleen in Nederland geboren Nederlanders weer vertrekken en het is echt niet zo dat immigratie per definitie slecht is. Toch zijn het geen fijne cijfers.
Geïmporteerde werkloosheid kost Nederland bakken met geld. Goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa leveren Nederland ook niet veel op, omdat ze weinig geld verdienen (en dus weinig inkomstenbelasting betalen), weinig geld uitgeven in Nederland (en dus weinig btw betalen), vaker crimineel gedrag vertonen, enzovoorts. We hebben bovendien zat werklozen in Nederland die, zou je hopen, smeken naar een baan. Als zij weer gaan werken, sla je twee vliegen in één klap: de staat deelt minder uitkeringen uit en krijgt meer belastinginkomsten.
Al met al zijn deze emigratie- en immigratiecijfers reden voor zorg. Je kunt het zien als een aanslag op de verzorgingsstaat. Een aanslag die in slow motion wordt afgespeeld. De verzorgingsstaat brokkelt langzaam maar zeker af.