Gisteren was Dries van Agt weer even in de Tweede Kamer. U raadt al wat hij kwam doen. Israël kwam er niet al te best vanaf.
't Was gisteren een bijzonder moment. Na een pauze van ruim dertig jaar sprak Dries van Agt (oud premier, CDA)
weer in de Tweede Kamer. Van Agt was minister-president van 1977-1982. Hij had nog langer premier kunnen zijn, maar in 1982 vond Dries het welletjes geweest en stond hij het torentje af aan Ruud Lubbers. Lubbers was maar liefst twaalf jaar de grote baas van Nederland en daarmee waren de beginjaren van het CDA zeer machtig. Iets wat nu nauwelijks nog voor te stellen is.
Van Agt vond het een "bijzondere ervaring" om na ruim dertig jaar weer terug te zijn in de Kamer. Voor van Agt was het ook de eerste keer in de nieuwe zaal. Toen hij premier was, vergaderde de Tweede Kamer nog in de Oude Zaal, de balzaal van het vroegere paleis. Over alle veranderingen zei Van Agt: "nu zonder sterren en strepen en in een naar ambiance en allure gans andere locatie". Typisch taalgebruik voor van Agt. Niemand kan dingen zo mooi formuleren als de CDA'er.
HamasDe reden van het bezoek van Van Agt aan de Tweede Kamer was echter om diep van te zuchten. We weten allemaal al lang dat Dries van Agt geen vriend (meer) is van Israël. In een
artikel over de ware aard van Hamas schreef ik enkele maanden geleden:
Hamas, daar heeft u vast wel eens van gehoord. Dat zijn die aardige, vaak bebaarde mensen, die werkelijk in staat zijn iets aan de bezetting te doen. Althans, dat zegt Dries van Agt. Volgens van Agt moeten we Hamas dan ook internationaal erkennen, respecteren en legitimeren. Dries vindt Hamas in ieder geval een betere club dan de PVV hier in Nederland.
Veiligheidshek
Gisteren was van Agt weer op het Binnenhof om één van zijn stokpaardjes te berijden. Van Agt is initiatiefnemer van het burgerinitiatief 'Sloop de Muur'. In de hoedanigheid van initiatiefnemer van dit burgerinitiatief mocht hij een rede houden over de Israëlische barrière tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël.
Zijn inleiding was in drie woorden samen te vatten: "Sloop de Muur!"
Toen ik de vertoning gisteren zag, moest ik even diep zuchten. Alweer Israël, alweer de veiligheidsmuur. Stiekem had ik gehoopt dat Van Agt aandacht zou vragen voor de situatie van christenen in Syrië, die
holt nog steeds achteruit. Maar nee, de boodschap van Dries was heel anders van aard. Als Israël de muur niet sloopt, moet het zelfs
uit de VN worden gezet, was het betoog van de CDA'er.
Burgerdoden
Nu is de veiligheidsmuur geen fraai gezicht en doet het bouwwerk denken aan de Berlijnse Muur. De reden voor Israël om de muur te bouwen, was echter bittere noodzaak. Vele bloedige aanslagen eisten elk jaar weer veel doden (rond de 250), waaronder helaas veel kinderen (meer dan 10%). Hamas en consorten probeerden in deze strijd zoveel mogelijk burgerdoden te maken. Als overheid, als land en als staat heb je dan de plicht(!) om de burgers te beschermen. Net als de Verenigde Staten doen met de muur bij de Mexicaanse grens om illegale immigratie te voorkomen. Daar hoor je niemand over.
Sinds de muur is het aantal aanslagen met maar liefst 90% gedaald. Daarmee is de muur (of eigenlijk, het hek) een groot succes. Het bouwwerk afbreken gaat onherroepelijk voor veel aanslagen, terreur, angst en doden zorgen. Hoe hard Van Agt (en Nederland) ook roepen dat de muur down moet, Israël mag de muur niet slopen. De veiligheid van mensen moet voorop (blijven) staan.
Petitie
Dat neemt niet weg dat Israël rondom de muur ook fouten maakt en kan maken. Zo is het voor Palestijnen aan de andere kant van de muur (soms) moeilijk om bij een ziekenhuis, eigen landbouwgrond of familie te komen. Israël moet daar, onderwijl eigen veiligheid in oog houdend, proberen het leed zoveel mogelijk te verzachten. Daar mogen wij Israël op aanspreken. En daar mag Van Agt Israël ook op aanspreken.
Maar de muur slopen? Dan zal Hamas zich eerst moeten bekeren. En laat Dries van Agt nu net een grote vriend zijn van de terreurgroep. Misschien kan hij met een nieuwe petitie 'Laat Hamas stoppen met geweld' beginnen.
Dan mag hij van mij nog eens in de Tweede Kamer komen.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman