Slechts 44% van de EU-burgers vertrouwt de Europese Unie en 34% de nationale overheden

Geen categorie07 aug 2019, 15:00

Voor eurocraten als Guy Verhofstadt is het elk jaar smullen wanneer de Europese Commissie de rapportage van de Standard Eurobarometer oplevert. Dat is een opiniepeiling onder EU-burgers over hoe zij denken over de Unie. Het rapport schetst eigenlijk een onthutsend beeld: de meerderheid van de EU-burgers vertrouwt de Europese Unie niet. En het vertrouwen in nationale overheden is nog lager.

Vertrouwen van EU-burgers in 'hun' instituties

[caption id="attachment_232420" align="aligncenter" width="700"]Opinies van EU-burgers over de EU en nationale overheden. Bron: European Comission Opinies van EU-burgers over de EU en nationale overheden. Bron: European Comission[/caption]

De ironie van de bovenstaande afbeelding is natuurlijk dat het vertrouwen in de EU bijzonder laag is, maar dat het vertrouwen van EU-burgers in nationale overheden nog lager ligt. Het aantal mensen dat de Europese Unie vertrouwt ligt rond de 44%, maar voor dezelfde groep respondenten ligt het vertrouwen in de nationale overheden nóg lager: 34%.

Het rapport betekent dus niet alleen slecht nieuws voor eurofielen als Guy Verhofstadt, maar ook voor gewone mensen. Nu is het de vraag wat de gevonden patronen kan verklaren, wellicht de steekproeftrekking: respondenten aangesloten bij het panel van de Commissie zijn niet positief over de status quo, wat verklaart waarom nationale overheden zo laag scoren op de Standard Eurobarometer.

Behalve die verklaring betekent het patroon echter slecht nieuws voor iedereen. Concreet vertrouwt een meerderheid van de burgers de EU en de nationale overheden gewoon niet. En één van de redenen vinden we terug in de rapportage van de Standard Barometer 2003 onder het kopje 'prioriteiten EU-maatregelen':

"Een grote meerderheid van de Nederlanders (gemiddeld zoín 80%) meent dat de EU prioriteit moet verlenen aan: armoedebestrijding, [...] en illegale immigratie bestrijden"

In het bestrijden van de armoede heeft de EU volgens haar eigen cijfers gefaald. Volgens de 'risk at poverty'-index is de kans om in de Europese Unie aan de bedelstaf te raken gestegen! Verder stelt het rapport dat de EU méér zou moeten doen om de illegale massa-immigratie te bestrijden. Wat betreft het nastreven van de prioriteiten bleek de EU dus een mislukking en de nationale overheden evenzo. Geen wonder dat het vertrouwen in de instituties zo laag is!

Toegegeven: het vertrouwen in de instituties is sinds 2013 wel een beetje gestegen, maar deze trend correleert met de conjunctuur van de economie. Het feit is dat het vertrouwen nog altijd lager ligt dan 13 jaar geleden en pas dit jaar in de buurt komt van de waarden van destijds. Kortom: de volksvertegenwoordigers doen blijkbaar een matige opvoering en de nationale regeringen maken er een potje van. Met een mogelijke recessie voor de deur is er maar één richting waarin de barometer kan gaan: omlaag.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten