In 2008 gold short-selling nog als de financiële evenknie van nazisme en communisme, maar nu lijkt dat anders. Banken zetten weer talloze Amerikanen uit hun huizen, na een korte stop door de vermeende Foreclosure fraud, en short-selling lijkt de gok waard. Banken zijn mordicus tegen, om onduidelijke redenen. Desondanks lijken ook de banken baat te kunnen hebben bij short-selling.
Stel, u bent een Amerikaan met een eigen huis en een hypotheek van twee ton, die u al maanden niet meer kan betalen. De bank wil u uit uw huis - het onderpand voor uw lening - hebben, om zo het verlies op de hypotheek goed te maken. Uw stulpje moet in de verkoop dus minimaal 200 duizend euro opbrengen, maar door de ingezakte huizenmarkt raakt de bank zijn hun huis aan de straatstenen niet kwijt. De bank verkoopt de toko uiteindelijk voor 160 duizend euro. U bent uw huis kwijt (en krijgt een foreclosure met bijbehorende credit rating op uw dak) en de bank maakt verlies op de verkoop van diezelfde verzameling stenen. Dat kan beter.
Om hun huis te houden, gingen inventieve huiseigenaren over tot short-selling. Althans dat wilden ze. Hun plan was om hun huis aan een derde partij te verkopen voor een prijs die lager ligt dan de prijs die ze nog aan hypotheek hebben uitstaan. Dat kan alleen als ze hun huis via short-sale aanbieden. Daartegenover staat wel dat de huiseigenaar een paar nare aantekeningen in zijn dossier krijgt van de Amerikaanse equivalent van het BKR. Dat hebben veel huiseigenaren er echter graag voor over. Dus ze verkopen hun huis voor zo'n 185 duizend euro aan de derde partij.
De bank gaat dus voor 25 duizend euro minder het schip in, de voormalig huiseigenaar heeft dan wel tijdelijk een deplorabele kredietwaardigheid, maar is wel van de molensteen die zijn hypotheek heet, af. Althans, als de bank akkoord gaat, want banken zijn er allerminst happig op de garantie voor een hypotheek voor minder dan de uitstaande schuld verkocht te zien worden. De redenen zijn weinig overtuigend, zie de link. Kennelijk willen banken de foreclosures tegen elke prijs hervatten, zelfs als ze er verlies op maken.