De mannenbroeders hebben knallende ruzie.
De SGP is altijd een van de grootste partijen op Urk geweest. Urk is een waar SGP-bolwerk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart haalde de partij vijf zetels, één meer dan de nummer twee, de ChristenUnie. Nu heeft de complete SGP-fractie op Urk ruzie met elkaar.
Wat er is gebeurd? Het is vrij ingewikkeld omdat het al langer speelt, maar het komt hier op neer: een bestuurslid van de SGP heeft zijn functie neergelegd en de rest van het partijbestuur heeft het vertrouwen opgezegd in twee SGP-raadsleden en een SGP-commissielid. Citaat via het RD:
Het verschil van mening, dat al sinds juli bestaat in de SGP, leidde zaterdag tot een breuk. De SGP-fractie zegde het vertrouwen op in de raadsleden J. Hakvoort en W. Woord en commissielid J. Sinke. De raadsleden stellen hun zetel niet ter beschikking.
De aanleiding is een aangekondigd integriteitsonderzoek:
Binnen de partij was al een hele tijd ruzie over een integriteitsonderzoek dat burgemeester Pieter van Maaren instelde. Hij wil weten wie er geheime informatie over een school op Urk heeft gelekt. Het afvallige drietal wil geen inzage in hun e-mailverkeer geven, omdat daar ook andere, vertrouwelijke e-mails tussen zitten.
De SGP verklaarde zelf een paar dagen geleden:
Een SGP'er behoort eerlijk, oprecht en betrouwbaar te zijn. Zo'n politicus zal eerlijk omgaan met mensen en collega's, de waarheid bevorderen en de leugen bestrijden. Het kan niet zo zijn dat er concessies worden gedaan ten koste van de waarheid, het vertrouwen en de betrouwbaarheid van een SGP'er en dus daarmee ook aan de partijbeginselen van de SGP.
Het zijn zware woorden van de overgebleven SGP-fractie. Als de raadsleden hun zetel gewoon zouden inleveren, was er, vermoed ik zo, weinig aan de hand geweest. Maar dat willen de opgestapte SGP'ers niet. Ze willen een eigen fractie beginnen, waardoor de SGP plotsklaps niet meer de grootste partij op Urk is.
Een gevoelige klap voor de partij, juist omdat de SGP het de laatste jaren beter en beter doet en steeds aantrekkelijker wordt voor de rechts-conservatieve kiezer. Niet voor niets staat de SGP landelijk op vier zetels. Dat is bijzonder knap. Het gedoe op Urk is natuurlijk in de eerste plaats iets lokaals, maar het zou mij niets verbazen als er hier en daar een lichte twijfel ontstaat over een SGP-stem bij de volgende verkiezingen.