Gehuil over studieschuld.
Nog niet zo heel lang geleden was het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een club die onder leiding van een eloquente voorman tegen 'ophokuren' streed. Mooie relletjes voor de goede zaak, schitterend. Met het vertrek van de eloquente voorman ben ik wat minder op het LAKS gaan letten, maar naar ik nu begrijp hebben verstandige jongeren het afgelegd tegen huilende kinderen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) roept leraren van middelbare scholen op om eindexamenkandidaten die nét dreigen te zakken, iets soepeler te beoordelen. De organisatie zegt de leerlingen te willen beschermen voor een torenhoge studieschuld. Het nieuwe stelsel van studiefinanciering, waarbij studenten alles moeten lenen, gaat volgend jaar in. Studenten die straks in september starten met hun studie, vallen nog onder de oude regeling, met een basisbeurs die niet terugbetaald hoeft te worden.
De herkansingen zijn nog niet eens geweest, dus er rollen nog geen koppen. Althans, niet voor leerlingen die de mogelijkheid hebben te slagen door een voldoende te halen bij de herkansing. De LAKS-oproep is dus bedoeld voor leerlingen, die, laten we zeggen, onherkansbaar gezakt zijn. Dus juist de leerlingen die door de Centrale Examens gefilterd zouden moeten worden, moeten door dit ad misericordiam een genadezesje krijgen.
Daar zullen ze op de hogescholen en universiteiten blij mee zijn. Weer treinladingen zwakke broeders erbij. En waarom? Omdat sommige aspirant-studenten hun lening niet als investering kunnen of willen zien. Het lijkt me dat die lui beter überhaupt niet naar het hoger onderwijs gaan.